Izdvojeno, Regionalni projekti

Samoodrživa kuća na Visu nagrađena kao najbolja na svetu

Kuća Issa Grotto Hill House na ostrvu Visu, zagrebačkog PROARH studija, najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekat na svetu u kategoriji „House – Future Projects“.

Samoodrživa kuće arhitekte Davora Matekovića je među 27 pobednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru.

Ideja arhitekte je bila da kuća što bolje uklopi u mediteranski okolinu i brežuljke ostrva Visa a vodio se i nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, piše Lokal.

vis-grotto3

Na parceli od oko 7.000 kvadrata arhitekta Davor Mateković osmislio je kuću površine od oko 200 kvadrata sa svih strana omeđenu zidovima od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicionalno označava granicu poljoprivrednih površina.

vis-grotto1

Osim u vizuelnom smislu, kuća se i funkcionalno uklopila u okolinu kao potpuno energetski nezavisna. Na osunčanom ostrvu i parceli okrenutoj na jug, solarni paneli korišćeni su kao logičan izbor izvora toplotne i električne energije.

vis-grotto2

Za pitku vodu, navodnjavanje i bazen koristiće se kišnica. Uz kuću je i maslinik koji će uz ostale blagodeti poslužiti i za pasivno hlađenje kuće. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji vazhuh koji se podpritiskom penje do kuće i tako je rashlađuje.

vis-grotto4

Kuća još nije izvedena a predpostavlja se da će nakon ove nagrade klijent dobiti dodatni vetar u leđa da realizuje ovaj projekat.

vis-grotto6

Foto: Proarh

Pogledajte još zanimljivih samoodrživih kuća.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *