Izdvojeno, Svetski projekti

Otvoren muzej roka sa konzolom dugom 20 metara

Novi muzej u Danskoj svojim impozantnim izgledom predstavlja pravu rok pozornicu i omaž slavnim izvođačima dobre muzike.

Muzej roka Ragnarock, koji je nastao saradnjom arhitektonskog studija MVRDV i firme COBE, otvoren je danas za javnost. Sa zlatnom fasadom i baršunasto crvenim enterijerom ovaj objekat, prema rečima autora, isijava rokenrol stav. Ipak, ono što imperionira ne samo posetioce muzeja već i ljude iz struke jeste hrabri prepust iznad ulaznog foajea dugačak 20 metara.

Ragnarock 00

Čelična konzola impresivne dužine ima funkciju nadstrešnice ali i kreiranja jakog prvog utisaka – koji odmah stavlja do znanja da se radi o specifičnom javnom objektu.

Fasada je izvedena od zlatnih panela piramidalne forme koji treba da podsećaju na zvučnu izolaciju u muzičkim studijima.

Ragnarock 01

Muzej Ragnarock deo je projekta ROCKmagneten, odnosno, urbanističkog plana šireg lokaliteta oko muzeja na kojoj se nekad nalazila fabrika betona. Rok muzej postavljan je u srcu ove lokacije koja je zamišljena kao centar muzike i kulture.

Ragnarock 02

Simbolično ime Ragnarock u nordijskoj mitologiji predstavlja naziv za poslednju bitku bogova protiv zla, posle koje nastaje novi poredak.

Ragnarock 08

Prema rečima Dan Stubbergaard iz studija COBE, dizajn muzeja osmišljen je tako da predstavlja imidž i stav rok muzike. Ideja je bila usmeriti rok energiju i oblikovati je kroz arhitekturu, piše Archdaily.

Ragnarock 03

Baršunasta crvena boja u enterijeru nije slučajno izabrana. Naime, ona treba da podseća na somotsku unutrašnjost kofera za gitaru.

Ragnarock 06

Četvorospratni objekat, sa dvadeset metara dugom konzolom sadrži mnoštvo javnih sadržaja. U okviru muzeja smešteni su izložbeni prostori, kafei, radionice, biblioteka, studio za snimanje kao i otvoreni prostor za izvođenje muzike.

Ragnarock 04

Ragnarock 05

Muzej Ragnarock, koji je svojevrsni omaž rok zvezdama kao što Bowie, Hendricks i Jagger, biće otvoren za javnost tokom cele godine.

Ragnarock 07

Ragnarock 09

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST Studio – COBE and MVRDV

Pogledajte i kako izgledaju zvučnici od betona:

Idealno za građevince: Zvučnici od betona

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *