Izdvojeno, Regionalni projekti

Arhitektura na Krku: Gumno za 21. vek

U mestu Risik na ostrvu Krk nikao je novi objekat odmah pored gumna – okruglog platoa omeđenog kamenim zidom koji je nekada bio važno mesto društvenog života zajednice.

Kuća nazvana Gumno prostire se na 930 kvadratnih metara a projektovao ju je hrvatski arhitekta Idis Turato. Ideja je bila da se napravi kuća koja će suprotstaviti tradicionalnu i savremenu arhitekturu i zbog toga postojeće gumno na placu ne samo da nije srušeno već je postalo sastavni deo objekta. Iako je gumno obnovljeno, nema više životinje koja bi bila zavezana za drveni stub u sredini i hodala po žitu. Centralna tačka prebačena je na velelepni objekat koji se nadvio odmah pored.

gumno-krk-02

Kuća Gumno prostire se na tri funkcionalna nivoa. Na prvom nivou je konoba sa rustičnim podrumom u kojem se čuvaju dobra vina i maslinovo ulje. Ovo je naravno i omiljeno mesto za socijalizaciju.

gumno-krk-10

Drugi nivo, odnosno prizemlje rezervisan je za ogromnu dnevnu sobu sa bazenom.

gumno-krk-09

Treći nivo je spavaonica ali na jedan poseban način. Umesto klasičnih soba ovaj prostor je osmišljen kao četiri omalterisane kućice s velikim otvorima, položene preko ivice kvadratnog prizemlja, koje su u potrazi za svojim pogledom i orijentacijom.

gumno-krk-05

gumno-krk-04

Svaka kućica ima svoju terasu i krevet – po jednu za svakog člana porodice.

gumno-krk-06 gumno-krk-07 gumno-krk-08   gumno-krk-11 gumno-krk-12 gumno-krk-13 gumno-krk-14 gumno-krk-15 gumno-krk-16 gumno-krk-17

Foto: Ivan Dorotić, Igor Crnković, Sandro Lendler, Maja Bosnić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *