Objekat je dizajniran tako da izgleda kao da je odvojen od terena, u isto vreme nudeći sjajan pogled ka okolini, ali i intimnost u odnosu na komšije.

Kuća NB nalazi se na ivici platoa s izuzetnim panoramskim pogledom na dolinu koja se proteže prema Slovenj Gradcu na severu Slovenije. Izdignut položaj, veliki i prostoran plac, sjajne vizure, zajedno predstavljaju odlično okruženje za življenje. Stoga je birou MCA – Miha Čebulj Arhitektura osnovna smernica u projektovanju kuće NB bila kako najbolje očuvati date prostorne karakteristike a istovremeno osigurati da objekat pruži osnovne životne potrebe, odnosno, da obezbedi sigurnost, intimnost, komfor ali i mogućnost za druženja.

U jednom delu fasada omogućava potpun pogled ka okolini, dok s druge strane perforacije sprečavaju neželjene poglede.

Detaljna analiza dnevnog i sezonskog prirodnog osvetljenja diktiralo je organizaciju spoljašnjih i zatvorenih životnih prostora. Osim sunčeve svetlosti uzeta je u obzir i lokalna klima (kao što su smerovi vetrova) i postojeća vegetacija koju čini brojna drveća. Na jugozapadnoj strani, proporcije su prilagođene postojećim objektima, dok se druga strana stapa sa okolnim pejzažom. „Ulazna severna fasada prilagođena je meri čoveka pa je zato skladnija i manje visine, što je tipično za kuće u ovom podneblju,“ kaže arhitekta Miha Čebulj.

Kuća odvojena od terena

Iako je panoramski pogled jedan od najvećih aduta ovog placa, one je kontrolisan pažljivim oblikovanjem fasade. U jednom delu ona omogućava potpun i neometan pogled, a s druge strane perforacije sprečavaju neželjene poglede. Objektat dizajniran tako da izgleda kao da je odvojen od terena i ujedno nudi nadstrešnicu iznad glavnih ulaznih vrata, skrivenih u fasadi od drvenih vertikala.

Dvoetažni boravak s kaminom

Arhitektura je projektovana tako da kada posetilac uđe u kuću prvo što će ga sačekati jeste fascinantan pogled na dolinu s okolnim brdima. „Dimenzija životnog prostora omogućava osećaj direktne i nerazdvojne veze između unutrašnjosti i okoline“, kaže arhitekta Miha Čebulj. Centar kuće predstavlja mesto gde se ukućani mogu družiti u toploj atmosferi. „Dvoetažni dnevni boravak, kojim dominira viseći kamin, postepeno se pretvara u više privatnih delova kuće povezanih prostorima različite otvorenosti i privatnosti,“ dodaje arhitekta.

Stepenice za ležanje

Prostor je struktuiran fraktalno, to jest, s prostorima unutar prostora. Stvara se ambijent koji omogućava različite aktivnosti i različite nivoe interakcije između njih. Centralna zona podeljena je u ambijent dnevnog boravka sa trpezarijom i kuhinjom, koji je, osim visinski, odvojen od ostatka ambijenta i velikim stolom, gde se cela porodica može okupiti. „Razlika u visinama premošćena je sa nekoliko stepenica, koje pored delimičnog odvajanja prostorija omogućavaju da se na njima sedi i leži,“ kaže arhitekta Miha Čebulj i dodaje da „kuhinja u istočnom delu prizemlja koristi kontakt s panoramskim pogledom kroz velike otvore dok ogromno kuhinjsko ostrvo takođe omogućava porodična okupljanja.“

Centralnu poziciju na gornjoj etaži zauzima višenamenska soba sa panoramskim pogledom, koja dalje vodi u privatne zone za roditelje i decu. Spavaća soba direktno je spojena s kupatilom i wellness kutkom, a ovi prostori povezani su spoljašnjim prostorom preko zastaljenih balkona.

 

Foto: Miran Kambič

Kad ste već ovde…