Styria arhitektura hisa v 2016
Izdvojeno, Regionalni projekti

Pre i posle: Adaptacija starog ambara u podnožju Pohorja

Ambar nedaleko od Maribora doživeo je totalnu transformaciju i postao udoban porodični dom.

Trend življenja van velikih gradova uveliko je zahvatio i Sloveniju. Iako oni svi rade u gradu, porodica je odlučila da presele svoj dom u Vrhe, region oko Slovenj Gradeca smešten na padinama Pohorja kojeg karakterišu raštrkani objekti u tipičnom stilu Koruške. Upravo takav je bio i ovaj derutni ambar koji je sada dobio potpuno drugačiju namenu.

Pre i posle

Nekadašnji ambar adaptiran je u savremen dom

Svi originalni detalji su rastavljeni, obrađeni i potom ugrađeni na novoj lokaciji koja je tek malo pomerena u odnosu na originalnu.

Ambar za čuvanje sena star 150 godina izgrađen je od klasične drvene konstrukcije sa interesantnim drvenim detaljima i vezama kao što su oni sa klinovima od hrasta. To je bila idealna uvertira za arhitekte iz studija Styria arhitektura koji su dobili odličnu inspiraciju za preuređenje ovog objekta u stambeni prostor.

Svi originalni detalji su rastavljeni, obrađeni i potom ponovo ugrađeni na novoj lokaciji koja je tek malo pomerena u odnosu na originalnu. Razlog za ovo pomeranje došlo je od strane pejzažnog arhitekte koji je uvideo da bi se iz kuće pružao daleko bolji pogled ukoliko bi kuća zauzela novi položaj, pišu Ambienti.

Napravljena je ozidana osnova koja je poslužila za pravljenje podruma ali i prostrane terase koja se pruža prema jugu. Na bazu je složena drvena konstrukcija i tako je nastala kuća koja izgleda isto kao i prethodna, uz svo poštovanje istorijskog nasleđa i lokaliteta, ali u duhu savremenog doba.

Stakleni zidovi, savremena oprema i moderan nameštaj u savršenom su skladu s konstrukcijom od hrasta koja je ostala vidljiva.

Dok spolja izgleda kao stara koruška kuća, enterijer je veoma moderan. Stakleni zidovi, savremena oprema i moderan nameštaj u savršenom su skladu s konstrukcijom od hrasta koja je ostala vidljiva. Beli zidovi dodatno naglašavaju teksturu drveta koja čini enterijer toplim i ušuškanim.

Projekat potpisuju arhitekta David Mišič iz Styria arhitektura sa saradnicima: Sašo Žolek, Brigita Čas, Kaja Kotnik, dok je za pejzažnu arhitekturu bio zadužen Aleš Koprivšek.

Noćno osvetljenje daje kući poseban šmek kada padne mrak.

Pogledajte i video-snimak o ovoj interesantnoj kući:

Foto: Miran Kambič

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *