Umesto vojnika, malenim ostrvom Sumenlina sada vladaju turisti željni odmora.

Nekadašnja ostrvska vojna utvrđenja koja su sa mora štitila ulaz u Helsinki, izgubila su vremenom na značaju pa su jedan po jedan pretvarani u restorane i kafiće.

Po projektu finskog arhitektonskog studija OOPEAA, nedavno je i kasarana dobila novu namenu. Danas je to velika i prostrana sauna!

Objekti su vremenom menjali namenu prilagođavajući se turistima umesto vojnicama, pa su postajali kafići, restorani i prostori za organizovanje proslava. Sauna Lonna upotpunila je ponudu ostrva, piše Dezeen.

Sauna nudi opuštanje i uživanje u morskom krajoliku. Ona je deo jedinstvene životne sredine gde se čovek sreće s prirodom i s njom ostvaruje dijalog.

 – rekle su arhitekte iz studija OOPEAA.

Sauna površine 190 kvadratnih metara je formom i dizajnom usklađena s postojećim objektima. U unutrašnjosti je došlo do potpune transformacije dok je originalan izgled zgrade zadržan.

Materijali koji su korišćeni u izgradnji saune su prirodni i tradicionalnim tehnikama su ugrađeni u objekat.

Objekat je opremljen pećima na drva koje doprinose mirnoj i gotovo spiritualnoj atmosferi, koja karakteriše tradicionalne finske saune, s tim što je sve to postavljeno u savremeni arhitektonski okvir.

  – istakle su arhitekte.

Unutrašnjost saune gotovo u potpunosti je prekrivena drvetom ariša, od kog je izvedena i stepenasta terasa koja se proteže sve do obale.

I tako je mir pobedio rat! Tamo gde su nekada vojnici spavali u krevetima na sprat, sada se izležavaju turisti u peškirićima.

Foto: OOPEAA

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: