Svetski projekti

Kako je od kasarne napravljena sauna na finskom ostrvu

Umesto vojnika, malenim ostrvom Sumenlina sada vladaju turisti željni odmora.

Nekadašnja ostrvska vojna utvrđenja koja su sa mora štitila ulaz u Helsinki, izgubila su vremenom na značaju pa su jedan po jedan pretvarani u restorane i kafiće.

Po projektu finskog arhitektonskog studija OOPEAA, nedavno je i kasarana dobila novu namenu. Danas je to velika i prostrana sauna!

Objekti su vremenom menjali namenu prilagođavajući se turistima umesto vojnicama, pa su postajali kafići, restorani i prostori za organizovanje proslava. Sauna Lonna upotpunila je ponudu ostrva, piše Dezeen.

Sauna nudi opuštanje i uživanje u morskom krajoliku. Ona je deo jedinstvene životne sredine gde se čovek sreće s prirodom i s njom ostvaruje dijalog.

 – rekle su arhitekte iz studija OOPEAA.

Sauna površine 190 kvadratnih metara je formom i dizajnom usklađena s postojećim objektima. U unutrašnjosti je došlo do potpune transformacije dok je originalan izgled zgrade zadržan.

Materijali koji su korišćeni u izgradnji saune su prirodni i tradicionalnim tehnikama su ugrađeni u objekat.

Objekat je opremljen pećima na drva koje doprinose mirnoj i gotovo spiritualnoj atmosferi, koja karakteriše tradicionalne finske saune, s tim što je sve to postavljeno u savremeni arhitektonski okvir.

  – istakle su arhitekte.

Unutrašnjost saune gotovo u potpunosti je prekrivena drvetom ariša, od kog je izvedena i stepenasta terasa koja se proteže sve do obale.

I tako je mir pobedio rat! Tamo gde su nekada vojnici spavali u krevetima na sprat, sada se izležavaju turisti u peškirićima.

Foto: OOPEAA

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *