Most kao dominanta u arhitekturi; Foto: Onnis Luque
Svetski projekti

Ekstenzija litice: Društveni centar koji aktivira komšiluk

Luksuzni ambijent u javnom prostoru? Uz prave investitore i arhitekte i to je moguće!

Društveni centar Moncayo Club Houinve nalazi se na periferiji meksičke prestonice, posred jedne kamene litice, tik pred ulaz u susedno naselje, tako da prolaznicima služi kao odličan orijentir. Danas igra i ulogu funkcionalnog društvenog centra, a njegov dizajn potpisuje lokalni Iconico Studio.

Najizraženiji element ove strukture predstavlja njegov most, odnosno galerija podignuta iznad glavnog ulaza sa koje se pruža odličan pogled na okolinu. Na ovom nivou, koji inače spaja dva volumena kuće, nalazi se i teretana.

Projekat predstavlja pokušaj da okupi ljude i na taj način ispuni njihove potrebe života u zajednici.

„Gledajući na društvenom nivou, projekat predstavlja pokušaj da se pruži neki novi sadržaj kakav se obično ne nalazi u uspavanim predgrađima i osmišljen je s namerom da okupi ljude i na taj način ispuni njihove potrebe života u zajednici, rekli su nadležni iz projektantske firma, istaknuvši da je upravo zbog toga u enterijeru vlada open- space koncept.

Dominantni materijali svakako su tamni kamen kojim je građen objekat , ali i crna metalna rešetka koja služi kao dodatna zaštita od oštrog sunca. Savremen, minimalistički stil kontrira objektima u okolini koji su nešto tradicionalniji.

Estetika u suprotnosti s okruženjem

„Estetski gledano, projekat je u suprotnosti s poznatim tipologijama porodičnog stanovanja, ali i živopisnim zemljanim zidovima koji ga okružuju“, rekl su dizajneri, a prenosi Dezeen.

Gornji sprat glavne zgrade zauzima recepcija. Staklena vrata prolaze duž južne strane i otvaraju se na drvenu „palubu“ i bazen.

Enterijer takođe karakteriše minimalistički stil sa elegantnim, hrabrim detaljima poput čelične mreže.

Višenamenski prostor na donjem nivou može se koristiti za okupljanja ili kolektivne događaje. Ova zona okupana je prirodnim svetlom tokom celog dana.

Enterijer takođe karakteriše minimalistički stil sa elegantnim, hrabrim detaljima kakve su crne mermerne pločice u kupatilu.

Fotografije: Onnis Luque za Iconico Studio

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *