Coast House u Norfolku, Engleska; Foto: Joakim Boren
Svetski projekti

Seoska kuća upakovana u kremen, korten čelik i staklo

Kombinovanje tradicionalnih i savremenih materijala rezultiralo je konstrukcijom koja ne dominira okruženjem, već ga svojim prisustvom čini intrigantnim.

Na obodu jednog sela u engleskom okrugu Norfolk, arhitektonska firma Hudson Architects je izgradila objekat nazvan Coast House (srp. Obalska kuća) uz primarno kombinovanje kremena, korten čelika i stakla.

Tako je mesto nekadašnje seoske kuće iz 1920-ih zauzela arhitektura koja poštuje svoj kontekst, ali svakako daje i lični pečat okruženju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća je podeljena na tri odvojena dela; Foto: Joakim Boren

Skulptura u seoskom okruženju

Kuća je zapravo podeljena na tri odvojena dela – centralni paviljon sa staklenim zidovima, koji je okružen krilom u kremenu i krilom obmotanim korten čelikom.

„Obalska kuća je zamišljena kao skulptura u svom okruženju, sa pogledom na široku dolinu, ležeći na ivici sela u severnom Norfolku. Kuća je jednospratna, što joj omogućava da sedi nisko na svojoj lokaciji. Ona ne dominira svojim okruženjem, već ga svojim prisustvom čini intrigantnim ukoliko je opazite dok prolazite ovuda“, rekao je za Dezeen osnivač arhitektonske firme iz Noriča, Entoni Hadson.

Pogled na centralni paviljon sa staklenim zidovima; Foto: Joakim Boren

Korten je nepogrešivo savremeni materijal, ali dobro funkcioniše u okruženju.

Kremen je odabran kako bi se odala počast tradicionalnim građevinskim materijalima koji su korišćeni za izgradnju obližnje crkve iz 15. veka, dok je korten izabran kako bi kući dao i savremeni izgled.

„Koristili smo savremenu paletu materijala koji bi stvorili respektabilan, ali savremen dodatak selu. Kremen je tradicionalni lokalni materijal, pa se ovde koristi i poštuje, a korten je, s druge strane, nepogrešivo savremeni materijal ali dobro funkcioniše u okruženju jer njegovi bogati tonovi odjekuju crvenom bojom starijih obližnjih zgrada izgrađenih od norfolkške crvene cigle i glinenog crepa“, dodao je Hudson.

Paviljon je sa dve strane obavijen krilom koje je obloženo kortenom; Foto: Joakim Boren

Stakleni zidovi za prirodnu svetlost

Centralni paviljon sadrži kuhinju, trpezariju i dnevni boravak i ovaj deo ima dosta prirodnog svetla zahvaljujući staklenim zidovima.

Paviljon je sa dve strane obavijen krilom koje je obloženo kortenom, i tu su smešteni udobna radna soba i predsoblje. Orijentisano prema ulici, drugo krilo je obloženo kamenom i sadrži četiri spavaće sobe i kupatila.

Zidovi od kremena postavljeni su paralelno sa granicom parcele; Foto: Joakim Boren

Zidovi od kremena formiraju čvrstu zaštitnu barijeru koja štiti privatnije i zatvorenije delove kuće.

Zidovi od kremena postavljeni su paralelno sa granicom parcele, te formiraju čvrstu zaštitnu barijeru koja štiti privatnije i zatvorenije delove kuće.

„Forma ovog elementa je savremeni ‘crinkle-crackle’ zid raskošnog karaktera, koji nam omogućava da postavimo prozore na način koji spavaćim sobama i njihovim kupatilima daje privatnost, kao i obilje jutarnje svetlosti“, objašnjava Hudson.

Prozori daju spavaćim sobama obilje jutarnje svetlosti; Foto: Joakim Boren

Robustan karakter javnih sadržaja

Hudson dodaje i da se korten, nasuprot tome, koristi za oblaganje glavnog ulaza, kao i udobne radne sobe sa pogledom na baštu, dajući ovim više javnim sadržajima robustan karakter.

Centralni deo kuće, ušuškan sa obe strane, zahvaljujući staklenim zidovima ima obilje svetlosti i pružena mu je mogućnost da se u potpunosti otvori ka velikoj baštenskoj terasi.

Centralni deo kuće u potpunosti  se može otvoriti ka velikoj baštenskoj terasi; Foto: Joakim Boren

Foto-galerija

Coast House u Norfolku, Engleska; Foto: Joakim Boren
Coast House u Norfolku, Engleska; Foto: Joakim Boren

Fotografije: Joakim Boren

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *