Buduća panorama Londona uključuje i stakleni dimnjak na poznatoj elektrani Battersea Power Station.
Svetski projekti

Stakleni lift na dimnjaku napuštene elektrane kao kruna novog londonskog kompleksa

Velika napuštena elektrana u britanskoj prestonici predviđena je za potpunu restauraciju. Novi projekat u ovom kompleksu podići će čitavu ideju na još viši (i to prozirni) nivo.

Plan je da do 2021. godine Battersea Power Station postane novi kompletiran stambeni kompleks s bogatim dodatnim sadržajem u šta spadaju komercijalni objekti, kancelarije, restorani, barovi, otvoreni javni prostori i slično. No, novi renderi studija Wilkinson Eyre pokazuju da je u planu još nešto sasvim novo – izgradnja ovalnog lifta od stakla kojim će moći da se dođe na sam vrh najvišeg od četiri dimnjaka. S ove tačke, na visini od 109 metara, pruža se panoramski pogled na čitav London, pa investitori prosto nisu odoleli ovakvom izazovu.

S vrha elektrane pruža se panoramski pogled na čitav London, pa investitori prosto nisu odoleli ovakvom izazovu.

Stakleni lift jedna je od nekoliko potpuno novih atrakcija koje je Battersea Power Station Development Company predvidela da implementira u kompleks u završnoj fazi njegovog nastajanja.

Sala za modne revije u nekadašnjoj kontrolnoj sobi elektrane.

Originalna secesija

Jedna od njih zvaće se jednostavno The Venue (Prostor) i predviđeno je da se u njemu održavaju specifična javna okupljanja poput modnih revija, konferencija i svečanih večera. Ovaj prostor će se sastojati od dve sale, a jedna od njih će biti smeštena u nekadašnju kontrolnu sobu elektrane koji mnogi opisuju kao „veličanstven i redak primer kompletnog art deco enterijera iz 1930-ih“.

„Ovi jedinstveni prostori ključni su za naše planove zahvaljujući kojim će Battersea Power Station postati jedna od najuzbudljivijih destinacija u Londonu. Uvereni smo da tržište deli naš entuzijazam prema ovom projektu i već smo se udružili sa partnerima za koje verujemo da će u ovaj prostor uneti dobre vibracije i poseban duh“, rekao je Andrew Hilston iz pomenute kompanije, a izjavu prenosi Dezeen.

Glavna sala u svečanom prostoru The Venue.

„Ovi jedinstveni prostori ključni su za naše planove zahvaljujući kojim će Battersea Power Station postati jedna od najuzbudljivijih destinacija u Londonu. Uvereni smo da trište deli naš entuzijazam prema ovom projektu i već smo se udružili sa partnerima za koje verujemo da će u ovaj prostor uneti dobre vibracije i poseban duh“, rekao je Andrew Hilston iz pomenute kompanije, a izjavu prenosi Dezeen.

Originalni izgled elektrane. Projekat: Giles Gilbert Scott

Konačno dobre vesti

Elektrana Battersea je izgrađena početkom 1930-ih po nacrtu čuvenog arhitetre sir Gilesa Gilberta Scotta, da bi joj 1983. godine zaključali vrata. Prethodne tri decenije obeležili su brojni neuspešni projekti rekonstrukcije fabričkog kompleksa, ali mukama uskoro dolazi kraj.

Ilustracije: Wilkinson Eyre

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Deki

    Inače ovaj objekat je postao poznat širom sveta 1977 godine kada je uslikan za omot albuma „Animals“ grupe Pink Flojd.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *