Materijali

Pogledajte kako se pravi savitljivo staklo

Primena tankog stakla u građevinarstvu otvorila bi sasvim nove granice za arhitektonske oblike.

Tanko staklo koje je toliko tanko da je pritom i savitljivo deluje kao nedostižan san, međutim mnogi od nas ga već svakodnevno viđaju na ekranima telefona i satova. U ovoj epizodi popularnog dokumetarca How It’s Made, u produkciji kanala Science, otkriva se proces proizvodnje savitljivog stakla kojeg pravi nemačka kompanija Schott.

Pogledajte koji se sastojci upotrebljavaju za proizvodnju savitljivog stakla i kako se dobija ovaj neverovatan pločasti materijal tanji od vlasi kose.

https://www.youtube.com/watch?v=T2JDx0oxXKU

Prednosti tankog stakla su u tome što je savitljivo i što nije krto pa ne puca. Mane? Cena!

 

Zbog svoje visoke provodljivosti i savitljivosti, savitljivo staklo trenutno se testira na proizvodima kao što su urolani televizori i digitalne novine koje bi mogle da u isto vreme pruže osećaj tradicionalnog papira i funkcionalnost tableta. Iako se već uveliko koristi u industriji mobilne telefonije, dometi primene savitljivog stakla u građevinarstvu se još uvek istražuju. Takvo staklo u velikim formatima moglo bi poslužiti za žive zidove koji digitalno reaguju na prisustvo osoba ali i za pokrivanje celih fasada gde bi dometi interakcije sa okolinom bili praktično neograničeni. Naravno, da bi tanko staklo arhitektama uopšte bilo interesantno njegova cena mora značajno da ide dole.

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Firme iz kategorije Prozori:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *