Dr. Wu Shifan (levo) i prof. Chu Jian sa primercima svog biocementa; Foto: Nanyang Technological University
Materijali

Singapurski naučnici napravili biocement od mulja i urina

Čvrst blok novog materijala otporan je na curenje vode i iste je boje kao originalni pesak ili zemlja, a ceo proces proizvodnje odvija se na sobnoj temperaturi.

Proizvodnja tradicionalnog portland cementa glavni je izvor emisije gasova staklene bašte, jer se njegovi sastojci moraju zagrevati na veoma visokim temperaturama.

Međutim, takav sistem proizvodnje ne bi bio potreban kod novog biocementa, koji u svom sastavu ima čak i otpadne materije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Biocement je napravljen od industrijskog karbidnog mulja i ureje; Foto: Nanyang Technological University

Karbidni mulj i urea kao glavne supstance

Razvijen na tehnološkom univerzitetu Nanyang u Singapuru, ovaj biocement je napravljen od dve glavne supstance, industrijskog karbidnog mulja – koji je nusproizvod proizvodnje gasa acetilena – i uree, organskog jedinjenja koje se dobija iz urina sisara, piše New Atlas.

Mulj se u samom početku procedure tretira kiselinom, što dovodi do toga da proizvodi rastvorljivi kalcijum. Urea se zatim dodaje tom kalcijumu, formirajući ono što je poznato kao cementni rastvorU taj rastvor naknadno se dodaju specijalne bakterije koje razređuju ureu i formiraju karbonatne jone.

Zatim, u procesu koji se naziva „mikrobno indukovano taloženje kalcita“, ti karbonatni joni reaguju sa rastvorljivim jonima kalcijuma da bi formirali čvrsti kalcijum karbonat.

Biocement pre, tokom i nakon procesa; Foto: Nanyang Technological University

Ceo proces proizvodnje materijala odvija se na sobnoj temperaturi.

Kada se mešavina kombinuje sa peskom ili zemljom dok se ta reakcija odvija, kalcijum karbonat povezuje čestice peska/zemlje i ispunjava prostore između njih.

Rezultat je čvrst blok materijala koji je otporan na curenje vode, a iste je boje kao originalni pesak ili zemlja. Štaviše, ceo proces proizvodnje se odvija na sobnoj temperaturi.

Moguće primene biocementa su u jačanju tla na gradilištima, u smanjenju erozije plaža (formiranje tvrde kore na pesku) i u izgradnji rezervoara za slatku vodu.

Ovaj materijal već je uspešno korišćen za popunjavanje pukotina i obnovu delova oštećenih kamenih spomenika.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *