Poskupljenje cena sirovina odraziće se i na cene stanova u novogradnji; Foto: Gradnja.rs
Industrija, Materijali

Cena čelika dostigla istorijski vrhunac, ugrožena dostupnost cementa

Hoće li kriza u Ukrajini snažno uticati na rast cena građevinskog materijala i nekretnina u našoj zemlji? Evo šta kaže izveštaj Privredne komore Srbije.

U svom dnevnom pregledu privrednih kretanja – Ukrajinska kriza, objavljenog 9. marta, Privredna komora Srbije dala je analizu rasta cena u građevinskoj industriji. U fokusu izveštaja su cena kupovine čelika i proizvodnje cementa. Situacija nije povoljna.

„Zbog političke situacije prouzrokovane ukrajinskom krizom poslovanje sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom je otežano uz kontinuirano povećanje rizika” – navodi se na samom početku dnevnog pregleda.

Kroz pregled ključnih parametara data je analiza stanja u privrednim granama:

  • Transport
  • Platni promet
  • Energetika
  • Snabdevenost maloprodaje
  • Proizvodnja hrane
  • Hemijska industrija
  • Metalska i elektro industrija
  • Građevinska industrija
  • Sankcije EU prema Rusiji i Belorusiji

Sve arhitekte, projektante, inženjere, izvođače i investitore najviše zanima rast cena građevinskog materijala, ali i pitanje njegove dostupnosti.

Dnevnih pregled privrednih kretanja – „Ukrajinska kriza“ analizira i stanje u građevinskoj industriji; Foto PKS

Cena čelika strmoglavo raste

U sveobuhvatnom izveštaju stanja u privredi se navodi da postoji otežana nabavka armature u Srbiji. „Stovarišta su zatvorena jer se očekuje dalji rast cena materijala“ – ističe se u dokumentu.

Za samo 7 dana cena je porasla za 50% po toni. Smanjena je ili obustavljena isporuka prema kupcima. Zalihe prodavaca mogu trajati najviše dva meseca, uz očekivani dalji rast cena.

Za samo 7 dana cena čelika je porasla za 50% po toni.

Ugrožena i proizvodnja cementa

„Vanredna situacija u Ukrajini dovela je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija neophodnih za održavanje procesa proizvodnje cementa, prvenstveno gvožđe-sulfata i rastvora uree.“ U cementarama u Srbiji postoje zalihe za šest meseci.

Situacija proizvodnje cementa i betona, u ovoj situaciji, nije toliko problematična kao rast cena čelika i armature, aluminijuma i drugih metala koji se koriste u građevinskoj industriji.

„Mikroekonomska situacija u Srbiji je stabilna, ali je ključni izazov inflatorni pritisak zbog globalnog rasta cena energenata i hrane. Brine porast cena inputa za građevinarstvo i hemijsku industriju, dok je situacija u poljoprivredi stabilna“ – navodi se na sajtu PKS.

Zbog rasta cene goriva i nafte, očekuje se da će doći do poskupljenja transporta.

Analiza pokazuje da je izgradnja objekata sa armirano-betonskom konstrukcijom otežano; Foto: Gradnja.rs

U cementarama u Srbiji postoje zalihe za šest meseci.

Rast cena nekretnina

Ukoliko to već niste znali, cena stambenih nekretnina u Srbiji među najvećima je u Evropi. Prema podacima dostupnim na sajtu nubeo.com, prema skali indeksa cene nekretnina (property price index), Beograd je sa indeksom 21.36 treći najskuplji grad u Evropi. Na prvom mestu je Moskva, a na drugom je Kaskasis u Portugalu.

Što se tiče zemalja, Srbija je sa indeksom 16.52 na drugom mestu, dok je Belorusija sa indeksom 16.69 na prvom mestu. Najpristupačnije nekretnine u Evropi su na Islandu, gde je indeks 6.36.

Prema relevatnim podacima dostupnim na sajtu nekretnine.rs, cena kvadrata stana je porasla u rasponu od 10% do 45%. Najveći i najintenzivniji rast cena nekretnina zabeležen je u Nišu, u Bulevaru Nemanjića. Moguće je pratiti rast cene stanova u „starogradnji“

Rast prosečne cene stanova novogradnje moguće je pratiti i kroz istraživanja koje objavljuje Republički zavod za statistiku. Promene nisu zanemarljive.

Prema nekim predviđanjima, očekuje se budući rast nekretnina; Foto: Gradnja.rs

Rast cena građevinskog materijala i transporta sigurno će uticati i na rast cena nekretnina.

Šta nas očekuje?

Situacija je neizvesna. Značajno povećane cenee čelika i armature će sigurno uticati na cenu izgradnje, a samim tim i cenu stanova u novogradnji. Rast cene energenata će, takođe, imati istih efekata – rast cena i inflacije.

Može se očekivata i nestašica određenih vrsta materijala zbog smanjene proizvodnje ili poremećaju u lancu snadbevanja. Aluminijum i bakar se sasvim sigurno nalaze na toj listi.

Nakon jednog potresa i očekivanog oporavka, čini se da svetska i domaća ekonomija idu u pravcu nove recesije i inflacije. Svi sa neizvesnošću očekujemo novi izveštaj Privredne komore Srbije o stanju u građevinskoj industriji.

 

Planirate da kupite stan? Pogledajte kakvog su kvaliteta stanovi u Beogradu.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *