Montažna kuća iz snova – Folding Dream House; Render: Michael Jantzen
Svetski projekti

Montažna kuća koju prilagođavate prema svojim potrebama

Ovaj proširivi savremeni dom transformiše se iz potpuno zatvorene pravougaone strukture u višeslojnu kuću koja kombinuje život u zatvorenom i na otvorenom.

Oblici su oduvek bili izvor inspiracije za dizajnere. Oblici čine strukturu našeg sveta i otkrivaju beskrajne konfiguracije kada se kombinuju međusobno. Igre poput Tetrisa i strukture poput egipatskih piramida nisu izašle iz mode s razlogom. Igranje sa oblicima zna da bude opsesivno i pruža veliku fleksibilnost.

Majkl Jancen, multidisciplinarni umetnik sa sedištem u Novom Meksiku, SAD, je kreativac koji je izgleda beskrajno inspirisan geometrijom. Spajajući održivost, arhitekturu i tehnologiju, Jantzen je razvio prilagodljiv moderan dom pod nazivom The Folding Dream House koji se širi od zatvorene, pravougaone strukture u višeslojnu kuću iz snova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dizajn kuće spaja održivost, arhitekturu i tehnologiju; Render: Michael Jantzen

Kuća sastavljena od dva modula

Prema inicijalnoj koncepciji, ova sklopiva kuća je dizajnirana kao mesto za spavanje. Veličine koja odgovara konvencionalnoj hotelskoj sobi, Folding Dream House se sastoji od dva montažna, prenosiva modula.

Svaki pravougaoni modul je predviđen da se montira na uzdignutu, trouglastu osnovu koja povezuje proširive potporne grede kuće sa njenim okvirom.

Na svakoj fasadi Folding Dream Housea Jantzen je zamislio trouglaste prepuste i pregrade kao sklopive panele koji se šire iz okvira kuće.

Folding Dream House se sastoji od dva pravougaona montažna modula; Render: Michael Jantzen

Ploče sa prorezima mogu se pomerati i učvršćivati na način koji zasenjuje pojedina ili sva klizna staklena vrata i krovne prozore.

Objašnjavajući za portal Yanko Design proširivu strukturu doma, Jancen opisuje:

„Ovi paneli se mogu otvoriti ili zatvoriti na mnogo različitih načina oko modula kako bi se prilagodili različitim funkcionalnim i/ili estetskim zahtevima. Ploče sa prorezima mogu se pomerati i učvršćivati na način koji zasenjuje pojedina ili sva klizna staklena vrata i krovne prozore. Takođe se mogu potpuno sklopiti oko modula kako bi se zaštitila sva stakla kada nikog nema u kući”.

Paneli se mogu otvoriti ili zatvoriti na mnogo različitih načina; Render: Michael Jantzen

Projekat trenutno u idejnoj fazi

Ova montažna kuća iz snova je trenutno u svojoj idejnoj fazi, a Jancen predviđa da svaki drveni modul bude ofarban u u belo. Pored proširivih panela, svaka fasada takođe podržava šest velikih kliznih staklenih vrata oko perimetra i dva velika staklena krovna prozora na krovu.

Unutar modula, Jancen je konfigurisao veliki krevet, veliki ormar, tuš, toalet, umivaonik,  trpezarijski sto sa četiri stolice i dve male prenosive jedinice za pripremu i skladištenje hrane.

Kuća je veličine koja odgovara konvencionalnoj hotelskoj sobi; Render: Michael Jantzen

Foto-galerija

Montažna kuća iz snova – Folding Dream House; Render: Michael Jantzen
Montažna kuća iz snova – Folding Dream House; Render: Michael Jantzen

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. Rade

    Arhitekta koji pojma nema a ima ih 1 milion ako ne i vise. Prvo kuca je odvratna , Drugo nema prostora u samoj kuci. Trece i najbitnije! Sta da radi vlasnik kada odjednom naidje velika oluja? A pametni arhitekta je zamislio kao jedrenjak! Cista glupost!

  2. zainteresovan

    Projekat trenutno u idejnoj fazi! Zainteresovaniji će da se žure (sa komentarom) sasvim polako!

  3. Mirjana

    Zanimljivo samo koliko to kosta

Ostavite odgovor

Obavezna polja *