Kuća TOPOL 27 po zamisli ruskih arhitekata; Foto: Arseniy Rossikhin
Građevinarstvo, Izdvojeno

Ruska montažna kuća koja se podiže za jedan dan

Napravljena od prirodnih materijala, kuća od 27 kvadratnih metara opremljena je svim potrebnim nameštajem i može se koristiti odmah nakon montaže. 

Ruski arhitekti Ivan Ovčinjikov, Olga Sandakova i Kiril Kazakov dizajnirali su montažnu kuću za odmor koja se može sklopiti i pripremiti za upotrebu u jednom danu.

Baš kao komad IKEA nameštaja, modularna kuća TOPOL 27 je napravljena od nekoliko delova koji se mogu transportovati automobilom i sastavljati na licu mesta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Delovi se mogu transportovati automobilom i sastavljati na licu mesta; Foto: Arseniy Rossikhin

U potpunosti opremljena nameštajem

Za razliku od drugih sličnih montažnih kuća, ona je u potpunosti opremljena nameštajem, lampama, priborom za jelo i posuđem.

Kuća se prostire na 27 kvadratnih metara i ima spavaću sobu, kuhinju, dnevni boravak, kupatilo i garderobu.

U skladu sa svojim imenom, TOPOL 27 ima 27 kvadratnih metara; Foto: Arseniy Rossikhin

Sanjali smo da napravimo kuću koju bi kupac mogao sam da preuzme iz magacina, istog dana da je instalira i odmah počne da koristi, bez gubljenja vremena na doradu, odabir nameštaja, kuhinje, posuđa i dekoracije.

Sama konstrukcija je takođe izgrađena od prirodnih materijala, sa hrastovim drvetom i crnim metalom za zidove i kamenom za kuhinjske ploče.

„Sanjali smo da napravimo kuću koju bi kupac mogao sam da preuzme iz magacina, istog dana da je instalira i odmah počne da koristi, bez gubljenja vremena na doradu, odabir nameštaja, kuhinje, posuđa i dekoracije“, kažu ruske arhitekte za Calvert Journal.

Kuća TOPOL 27 izgrađena je od prirodnih materijala; Foto: Arseniy Rossikhin

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. Dragan Marković

  Jako mi se dopada – pogotovo to što se kuća montiran na temelje, a ne na betonski postament. Naime, često, betonski postambent košta 20-40% same kuće (naročito kod manjih kvadratura).

  Takođe, sviđa mi se kako je rešen pristup. Stepenište i pristupna platforma su samostalni elementi koji ne dodiriju kuću, te nema bojazni da će doći do pojave termičkog mosta.

  I na kraju, ovaj sistem gradnje omogućava da se kuća sa jedne lako prenese na drugu lokaciju.

 2. miki

  kao prvo ja ne vidim šta je ovde spektakularno u odnosu na recimo našu modularnu kuću iz vrčina ili neki slični bungalov ? što ima temelje?? svašta… najviše volim kad ovako roknu bungalov u sred nedođije ,pa još u fotošopu stave zimsku idilu, nema nigde letnje atmosfere zanimljivo ? a šta ćemo sa kanisterom za vodu, sekira ili benzinska testera za drva za ogrev, nadam se da je u blizini kao i agregat za struju naročito za ruskih minus 50! znači kad je ovo neopevana glupost!

  1. Dragan Marković

   Miki, ukusi su različiti. Jedna mera ne odgovara svima. Tebi ne sviđa. Meni se sviđa.

 3. Igor

  Ja tu ne vidim ni WC-a ni spavaće sobe!?

 4. Azra Čengić

  Nigde ne piše cena kuće. Kako to mogu da saunam

  1. Dragan Marković

   Poštovana Azra,

   Prema pisanju portali ArchiLovers, cena modela TOPOL iznosi 45.000 dolara, ali ne sadržini cenu prevoza.

   Dakle, cena ove montažne kuće iznosi oko 1.660 dolara/m2.

 5. Verka Veca Petrovic

  Jako mi se sviđa jer je od prirodnih elemenata i nada sve brza za izgradnju što je neverovatno ali pitanje koliko su cene takve kuće,i kako to mogu amateri da izgrade?

 6. Perica

  Ovde se radi o gotovom proizvodu a ne o preporuci da amater gradi. Interesantan model sa mnogo mana od sigurnosti do veka trajanja. Po meni nista bolje od klasicne vikend prikolice negde stacionirane.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *