Ove kuće se grade u prefabrikovanim uslovima u dva različita modela; Foto: Plant Prefab
Arhitektura

Upoznajte održive, elegantne i pametne montažne kuće

Ove prefabrikovane kuće ne samo da su inspirisane skandinavskim stilom već i samostalno proizvode energiju za sopstvene potrebe.

Zidana ili montažna kuća? To je večito pitanje na koje se ne može tako lako odgovoriti jer je zapravo glavna dilema u tome sa kojim tačnom modelom montažne kuće je upoređujete. Na primer, sa ovom sledećom ne bismo imali velike dileme…

Plant Prefab su u saradnji sa britanskom firmom Koto lansirao par montažnih kuća u seriji LivingHomes. Njihove prilagodljive domove do sada su dizajnirali renomirani arhitekti poput Ray Kappe, KieranTimberlake, Yves Béhar i  Brooks + Scarpa, uz primenu Plant Prefab patentiranog sistema zahvaljujući kom je period izgradnje 50% manji u odnosu na tradicionalnu gradnju, piše Dwell.

Dobra arhitektura ne mora da bude skupa

Ideja je bila da se odlična arhitektura učini pristupačnijom. Izgleda da su u tome i uspeli…

Ideja Plant Prefab i firme Koto je da ostvare direktnu saradnju sa budućim vlasnicima prefabrikovanih domova, kako bi se odredili optimalni uslovi lokacije kojim bi se objekat prilagodio i kako bi solarni sistemi bili što efikasniji.

„Naša misija je da odličnu arhitekturu učinimo pristupačnijom. Da bismo to postigli, želimo da sarađujemo sa najboljim svetskim dizajnerskim praksama, čija je misija u skladu sa našom, kako bismo mogli da njihov dizajn oživimo na najodrživiji i najefikasniji način.“, objasnio je Steve Glenn, izvršni direktor Plant Prefab.

Model od 175 kvadrata

Što manje betona

Minimalistički dizajnerski pristup firme Koto rezultovao je dvema jednostavnim, a opet skulpturalnim LivingHomes jedinicama, koje su izgrađene od prirodnih materijala i osmišljene da podstiču zaštitu životne sredine i povezanost sa prirodom.

Svi LivingHomes domovi izgrađeni su u skladu sa LEED standardima i opremljeni su ultra efikasnim sistemima za grejanje i hlađenje, pametnim uređajima i sistemima, a drvo i drugi prirodni materijali koriste se gde god je to moguće, sa željnom da se beton zameni u što većoj meri.

Pogled ne ulazi u cenu

Manji model od 91,5 m2

Manja jedinica nazvana je Yksi ima površinu od 91,5 kvadratni metar. Ova jedinica ima dve spavaće sobe na prizemlju, kao i jednu fleksibilnu sobu na spratu. Kuhinja sa trpezarijom i dnevni boravak otvorenog plana nalaze se na spratu.

 

Yksi objekat, osnova prizemlja

Yksi objekat, osnova sprata

Veći model od 175 m2

Koto LivingHome 2 objekat nazvan Piha ima površinu od 175 kvadratnih metara i njegov dizajn je organizovan oko centralno postavljenog dnevnog boravka, koji ima direktnu vezu sa spoljašnjim okruženjem.

Piha objekat, osnova prizemlja

Kuća se gradi od panelne konstrukcije sa integrisanim vodovodnim i električnim instalacijama, kao i završnom obradom površina.

Fokus na održivost proširen je i na proces izgradnje, tako da su kroz patentirani sistem Plant Prefab korišćeni Plant Panels, sistem panelne konstrukcije sa integrisanim vodovodnim i električnim instalacijama, kao i završnom obradom površina.

Piha objekat, osnova sprata

Reciklirani materijali

Kompanija Plant Prefab takođe prilikom izgradnje koristi 80 do 90% recikliranog materijala, a svi njihovi montažni objekti izrađuju se u fabrici u kalifornijskom Rialtu, gde se svaki objekat prilagođava izborima budućih vlasnika.

Dakle, kada birate montažnu kuću bitno je da obratite pažnju na to od kojeg se materijala gradi i kakva su joj tehničke specifikacije jer je jedino tako možete upoređivati sa klasično zidanom konstrukcijom. Naravno, onda se postavlja pitanje i koliko to košta ali to je već neka druga tema o kojoj više možete pročitati u našem članku o cenama montažnih kuća.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *