Zgrada izgleda poput tvrđave koja poziva na istraživanje
Svetski projekti

Ova zgrada oblikovana je spram neizvesnog budućeg razvoja grada

Objekat muzeja u Kini nema posebno istaknut oblik, već se prepliće sa okolnim otvorenim prostorima kako bi se podstakao što veći broj ljudi na istraživanje ove lokacije.

Prema rečima arhitekte Zhu Pei, čiji studio potpisuje projekat, Centar za kulturu i umetnost kineskog okruga Shou projektovan je tako da privuče ljude da istražuju, a ne samo da gledaju u objekat kao u skulpturalnu formu. „Objekat se mora doživeti, a ne samo posmatrati.“ Arhitekta svoj novi objekat opisuje kao strogu strukturu, koja je ujedno i veoma „propustljiva“.

Shou County Culture and Art Center ima 30.010 metara kvadratnih

Gradu koji nepredvidivo, i čak pomalo haotično raste, Zhu Pei ne nameće novi objekat koji bi predstavljao „gradsku zvezdu“.

Za strukturu Shou County Culture and Art Center od 30.010 metara kvadratnih se može reći da je nalik tvrđavi, čiji su obrisi strogo stereometrični, piše Domusweb.

Plan kompleksa se delimično zasniva na tradicionalnoj stambenoj tipologiji regiona, a sastoji se od niza dvorišta različitih dimenzija. Sva dvorišta su različite namene i ukrštaju se na različitim nivoima sa javnim šetalištima koja se vijugavo kreću kroz lokaciju.

Fortifikacija usred grada

Validna zgrada gde god da grad krene

„Introvertirani koncept ovog kulturnog centra zapravo je razuman izbor za nepredvidiv budući razvoj okolnog područja.“, istakao je arhitekta Zhu Pei.

Gradu koji nepredvidivo, i čak pomalo haotično raste, Zhu Pei ne nameće novi objekat koji bi predstavljao „gradsku zvezdu“, već nudi strukturu koja će tokom vremena ostati validna, u kom god pravcu grad odluči da se razvija.

Hej, kako da dođem tamo gde ste vi?

Zavirite u unutrašnjost ove zanimljive zgrade.

Zgrada omogućava da se uklopi u buduće širenje grada

Grafičke podloge

Situacija
Situacija
Aksonometrija
Aksonometrija
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2

Foto: Schran Images, vlasništvo Studio Zhu-Pei

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *