Jedna žuta kocka postavljena na krov i sve odmah izgleda drugačije; Foto: Adam Mørk
Svetski projekti

Kocka do kocke: Pogledajte kako je skockan LEGO kampus

Prozračni i fleksibilni kancelarijski prostori organizovani su oko spektakularnog atrijuma, čije karakteristike i boje neupitno govore na prvi pogled o čijem objektu je reč.

Arhitektonska firma C.F. Møller Architects, koja potpisuje projekat novog objekta kompanije LEGO, želela je pobegne od koncepta uniformisanog objekta kako bi što više naglasila kreativnost i razigranost po kojoj su LEGO kockice poznate. Tako je u sklopu javnog parka u gradiću Bilund izgrađen kampus čuvene danske kompanije koji izgleda kao da je sklapan od kockica.

Foto: Adam Mørk

Od makete do realizacije

A kako krenuti u ovakav projekat nego od makete koja je, naravno, napravljena upravo od LEGO kockica? Dve džinovske kocke, koje su zapravo sale za sastanke, postavljene su na vrh objekta i one zapravo unose dinamiku u ceo projekat. Njihovi konzolni prepusti i jaka žuto boja privlače poglede i čine ovaj kampus interesantnim.

Maketa; Foto: LEGO

Dve kocke postavljene na vrh objekta, sa konzolnim prepustima i jarko žutom bojom, privlače poglede i unose dinamiku u ceo projekat.

S obzirom na to da je kampus integrisan unutar javnog parka, stvorena je mogućnost za organizovanje sastanaka na otvorenom ili razgovor kroz šetnju u prirodi.

Zeleni krovovi, održivi materijali, poboljšan biodiverzitet lokacije, kao i sistemi za prikupljanje kišnice, čine LEGO kampus izrazito održivim kompleksom.

Realizovan projekat; Foto: Adam Mørk

Boje koje razbijaju prostor

Što se tiče unutrašnjosti objekta, prostor je podeljen na više zona. U prizemlju se nalazi „People Zone“ namenjen raznovrsnim društvenim i fizičkim aktivnostima, uključujući sportsku halu, salu za događaje kao i hotelski smeštaj.

U određenim zonama kampusa, gde se pojedinačni delovi zgrada preklapaju, prostori sa jarko obojenim stepeništima predstavljaju tačke susreta, ali i prostorne orijentire.

Kako naglasiti prostor? Stavite sve u belo i unesite jednu drečavu boju; Foto: Adam Mørk
Prostori sa jarko obojenim stepeništima predstavljaju tačke susreta; Foto: Adam Mørk

Na spratu su smešteni prostori za radne i igračke aktivnosti, koje podržavaju kreativnost i inovaciju.

Uživajte u pogledu… na LEGO kockicu; Foto: Adam Mørk

Kolaborativni sadržaji širom kampusa kreiraju neformalnu i inspirativnu atmosferu, pišu arhitekti za ArchDaily.

I Sunđer Bob je oduševljen enterijerom; Foto: Adam Mørk

Pažljivim oblikovanjem kreirana je razigrana fasada koja podseća na predimenzionisane LEGO kockice.

Fasada kampusa dizajnirana je tako da maksimalizuje prodor dnevne svetlosti u prostor uz minimalnu potrebu za hlađenjem. Pažljivim oblikovanjem kreirana je razigrana i prelepa fasada koja podseća na predimenzionisane LEGO kockice, koje su naravno jedan od primarnih motiva kompleksa.

Fasadu krase i betonski elementi na kojima je utisnuto ime poznatog brenda.

Gargojli od betona sa LEGO gravurom; Foto: Adam Mørk

Grafički prilozi

Situacioni plan
Presek

Na kraju pogledajte i zanimljive skice koncepta projekta potpuno u LEGO stilu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *