Izdvojeno, Opremanje

Smajli kao savremeni gargojli u arhitekturi

Emotikoni izliveni u betonu krase fasadu nove stambene zgrade u holandskom gradu Amersfurt.

Gargojli su se u klasičnoj arhitekturi koristili za odvod vode sa objekta i bila su prava skulptorska remek-dela sa grotesknim prikazima ljudi ili životinja. Međutim, vremena su se promenila i ornamentika na zgradama svedena je na minimum ili je potpuno odbačena. Međutim, nova zgrada u Holandiji ima ukrase na fasadi veoma bliske mlađoj, internet populaciji.

Kalupi za izlivanje lakog betona napravljeni su od smajlija iz WhatsAppa.

 

Arhitekte iz biroa Attika Architeckten osmislile su ukrase na fasadi od smajlija, zapravo od različitih emotikona preuzetih iz WhatsAppa, poznate aplikacije za četovanje. Oni su konvertovani u 3D i od njih su napravljeni kalupi u koji se izliva laki beton. Rezultat su ornamenti koji naglašavaju delove fasade koja se smeši i namiguje prolaznicima baš kao i smajli u internet komunikaciji.

„U klasičnoj arhitekturi gargojli su se pravili u obliku glave kralja ili u obliku neke životinje. Razmišljali smo kakav bismo ornament mogli napraviti tako da kada zgradu pogledate za 10 ili 20 godina možete da kažete „da, ova zgrada je iz tog doba“. Odgovor je bio jednostavan: smajli!“ – kaže Čangiz Tehrani za The Verge.

„Kritičari mogu da kažu da su emotikoni u arhitekturi prolazna stvar. Ali težiti besmrtnosti u arhitekturi je besmisleno pa je zato bolje prihvatiti ono što je zaista savremeno, to jest, u duhu vremena.“ – dodaje Tehrani. Tako je nastala i fasada nove stambene zgrade u Amersfurtu.

Foto: Attika Architekten / Bart van Hoek

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *