Nameštaj i oprema

Solarne roletne koje proizvode čistu energiju u vašem stanu

Zahvaljujući ovom izumu i oni koji žive u stanovima mogu da proizvode čistu energiju.

Ukrajinska start-up kompanija Solargaps osmislila je roletne koje se zajedno sa ugrađenim solarnim panelima pokreću u toku dana prateći Sunce. Paneli proizvode čistu energiju koja se može koristiti za napajanje malih kućnih električnih uređaja. Ovo rešenje rešenju je zgodno jer više nikada nećete biti u problemu kada nestane struje u stanu…

Standardni dvokrilni prozor može proizvesti dovoljno struje u toku dana za napajanje laptopa.

 

Iz Solargapsa ističu da se zahvaljujući ovim solarnim roletnama može smanjiti potrošnja električne energije u jednom domu i za do 70 posto, piše Designboom.

Jedan kvadratni metar roletni proizvede i do 100 vati energije, što znači da se postavljanjem roletni na standardni dvokrilni prozor može proizvesti dovoljno struje u toku dana za napajanje laptopa.

Ukoliko bi se Solargaps roletne postavile na sve prozore poslovnog objekta sa staklenom fasadom, tvorci ovih pametnih roletni tvrde da bi objekat mogao energetski u potpunosti da funkcioniše samostalno.

Erik je dugo radio na postavljanju klasičnih roletni u eko-kućama. Onda je došao do ideje solarnih roletni.

 

Osnivač Solargapsa, Jevgen Erik godinama je postavljao roletne ali je radio i kao građevinski radnik na izgradnji eko-kuća. Vremenom, Erik je došao na ideju da spoji roletne i solarne panele.

Zahvaljujući aplikaciji možete kontrolisati roletne ali i pratiti njihovu proizvodnju energije u toku dana.

Naravno, ukoliko vam je potrebno malo hladovine tokom dana možete zatvoriti roletne, ali ukoliko napustite sobu na samo pet minuta roletne će se automatski vratiti na osnovni režim u kom prate kretanje sunca.

Roletne funkcionišu tako što ih priključite u utičnicu i one počinju da sunčevu energiju pretvaraju u električnu koju možete koristiti za napajanje bilo kog kućnog uređaja. Proizvedena energija se može skladištiti i u rezervnoj bateriji i iskoristiti kada vam bude potrebna.

Pogledajte kako funkcionišu solarne roletne:

Foto: Solargaps

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Saša Ristić

    A gdje se ovakve roletne mogu kupiti?

  2. Igor Conic

    @saša: Imate link gore. Kliknite pa na Buy now

Ostavite odgovor

Obavezna polja *