Aktuelno, Antigradnja

Obustavili izgradnju solarne elektrane zbog bojazni da će ‘potrošiti Sunce’

Dok se ceo svet bori da sačuva planetu prelaskom na obnovljive izvore energije, u jednom američkom gradiću stvari se teško pomeraju s mrtve tačke.

Naime, vlasti u gradu Woodland zaustavile su izgradnju nekoliko lokalnih solarnih elektrana u strahu da će one „potrošiti svu Sunčevu energiju“. U javnosti se, naime, pojavila bojazan kako će vegetacija u blizini farmi isčeznuti, jer neće imati dovoljno svetlosti za fotosintezu. Smatraju, takođe, i kako su solarni paneli odgovorni za porast broja obolelih od tumora, iza čega se krije zavera da se uništi njihov grad, piše Geek.

U javnosti se pojavila bojazan da će vegetacija u blizini farmi isčeznuti, jer neće imati dovoljno svetlosti za fotosintezu.

Treba razjasniti jednom za svagda: solarne paneli ni na koji način ne mogu “potrošiti” Sunce, isto kao što vetrenjače ne mogu potrošiti vetar. Oba ova vida energije spadaju u skupinu energetski obnovljivih izvora, što znači da nisu ograničeni i ne mogu se iscrpiti. Fotoni sa Sunca stalno pristižu na Zemlju i vetar stalno duva na njenoj površini; nema govora o bilo kakvom iscrpljivanju.

Možda će zdrav razum ipak preovladati u ovom gradiću u Severnoj Karolini a do tada pročitajte kako je izgledala izgradnja najveće solarne elektrane na svetu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *