Izdvojeno, Materijali

Šatori od konstruktivne tkanine za smeštaj raseljenih lica

Rasklopivo utočište od tkanine može se prilagoditi različitim klimama nudeći izbeglicama komfor u vidu grejanja, vode i struje.

Bilo da se radi o prostorima zahvaćenim ratom ili prirodnim katastrofama, talasi izbeglica zahvatili su ceo svet. Ovi nemili događaji inspirisali su dizajnera Abeer Seikalyija da napravi utočište pod imenom Weaving a Home (prev. Tkanje doma) za koje je još 2013. godine dobio Lexus Design Award. Da je nagrada otišla u prave ruke, govori podatak da se ovi rasklopivi šatori uveliko koriste širom sveta.

 

sator-tkanina-06

Ovi mobilni šatori prave se od visoko-otporne plastike koja se istiskuje u pletivo od kojeg se posle tkanjem dobijaju rastegljive konstruktivne tkanine sinusoidnog oblika. Šator napravljen od ovakve tkanine će stajati stabilno bez potrebe za dodatnim ukrućenjem.

sator-tkanina-03

Zbog ćelijske prirode ove strukture, pojedini segmenti sistema mogu se otvoriti kako bi se kreirala vrata ili kako bi se omogućila cirkulacija vazduha. Tokom zime, utočište se može potpuno zatvoriti kako bi se održala temperatura u šatoru.

sator-tkanina-07

Rezervoar za vodu integrisan je u vrh kupolaste strukture a on se puni ili putem kišnice ili preko izvora na licu mesta u kom slučaju voda dolazi do rezervoara putem termosifoninga (toplota sunca utiče da se voda podigne do vrha šatora).

sator-tkanina-09

Zbog strukture materijala, šator se može veoma brzo skupiti i potom razmotati na nekom drugom mestu.

sator-tkanina-02

Weaving a Home se može primeniti u bilo kojim klimatskim prostorima.

sator-tkanina-04

sator-tkanina-08
Od problema do rešenja

sator-tkanina-05 sator-tkanina-10

Pogledajte i kako izgleda bilbordi koji pružaju utočište beskućnicima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *