Arhitektura

Bilbordi koji pružaju utočište beskućnicima

Ova kompaktna, trougaona kućica je ustvari bilbord čija se izgradnja može finansirati prodajom reklamnog prostora na njenim zidovima.

Beskućništvo je globalan i veoma kompleksan problem a u pronalaženje rešenja uključila se slovačka firma Design Develop koja je ponudila projekat nazvan Gregory čija se suština sastoji u tome da se napravi alternativni stambeni prostor koji će u isto vreme biti i outdoor bilbord.

bilbordi-kuce-2

Bilbordi su skupi za postavku, održavanje i rentiranje a projekat Gregory optimizovao bi troškove ove strukture jer bi dobio i ulogu stambenog prostora.

bilbordi-kuce-3

Kako bi se uklopio u postojeću infrastrukturu, dimenzije ovog stambenog bilborda su standardne. U kućicu trougaone osnove ulazi se čeličnim stepenicama. Enterijer je podeljen na dva dela: prvi je sastavljen od hodnika, kuhinje s malim radnim delom kao i od kreveta koji je postavljen iznad skladištenog prostora. U drugom delu nalazi se kupatilo s lavaboom iznad ormarića i tuš-kabinom.

bilbordi-kuce-4

Struktura je napravljena od drvene konstrukcije dok su temelji betonski. Enterijer je urađen od impregniranih OSB ploča dok su stepenište od čelika.

bilbordi-kuce-5

Pilot projekat instaliran je u Banskim Bistricama a ukoliko se pokaše uspešnim, njegova implementacija proširiće se na celu Slovačku.

Projekat Gregory je neprofitna platforma koja je potpuno otvorena za javnost. Ukoliko drugi dizajneri ili arhitekte mogu da smisle još bolje rešenje projekta, ništa ih ne sprečava da ga predstave i primene u praksi.

bilbordi-kuce-6

Pogledajte i kako izgleda bilbord koji pretvara vlažan vazduh u vodu i pruža osveženje lokalnom stanovništvu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Potpis IzGnewa

    Odlicna ideja, ali za nase uslove neprihavatljivo… odmah mi pada na pamet nas mentalitet i gomila sneca oko bilborda… a gde jos vrsenje nuzde… kada se promeni svest nasih ljudi, ovo ce biti pun pogodak kod nas. ocena: 7,5

Ostavite odgovor

Obavezna polja *