Budući izgled Hotela Valkane u Puli; Foto: 3LHD
Regionalni projekti

Stepenice kamenoloma kao inspiracija 3LHD-u za novi hotel u Puli

Razlomljena linija fasade hotela Valkane dobijena je ponavljanjem modula smeštajne jedinice, dok zelena fasada sanira krajolik nekadašnjeg kamenoloma koji je zapušten decenijama.

Iako nadaleko čuvena po svojim antičkim građevinama i filmskom festivalu, kao i obližnjem nacionalnom parku Brioni, Pula je kao turistička atrakcija u vreme SFRJ najčešće bila u senci primorskih gradića poput Rovinja ili Poreča, čiji su hoteli i plaže posebno bili omiljeni među Beograđanima i Novosađanima.

Međutim, u poslednjih nekoliko decenija, Pula se od prevashodno industrijskog i administrativnog centra sve više nameće i kao turističko središte Istarske županije, te je danas, uglavnom uz obalu ali i u samom gradu, ovde smešten velik broj hotela, apartmanskih naselja, kampova, dečjih i ferijalnih letovališta, kao i nekoliko nautičkih marina.

Tako će grad koji su njegovi najpoznatiji rokeri KUD Idijoti pre skoro četiri decenije opisivali kao “danju dosadan – noću pospan”, uskoro dobiti još jedan reprezentativan hotelski objekat sa pet zvezdica, koji će biti izveden prema projektu firme 3LHD.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Hotel se nalazi istočno od gradskog kupališta u Puli; Foto: 3LHD

Hotel u zoni bivšeg kamenoloma

Arhitekti iz renomiranog zagrebačkog biroa su na području Istre već realizovali nekoliko sličnih projekata, među kojima se izdvajaju dva rovinjska hotela, oba sa pet zvezdica: Grand Park Hotel – čija je izgradnja koštala 90 miliona evra – i Hotel Lone, sa kojim je 3LHD postao poznat širom Evrope.

Njihovo novo arhitektonsko delo nosi ime Hotel Valkane, a nalaziće se se u zoni bivšeg kamenoloma u Puli, istočno od gradskog kupališta, u području eksploatisanog pejzaža koji fizički i vizuelno ograničava razvoj lokacije.

Projekat je premijerno predstavljen krajem aprila u Puli; Foto: 3LHD

Razlomljena linija fasade, dobijena ponavljanjem modula smeštajne jedinice, reinterpretira stepenice kamenoloma.

Kako za naš portal navode iz 3LHD, zgrada hotela vraća ambijentalne i oblikovne vrednosti prostoru, svojim sadržajima aktivira zatečeni kontekst i omogućava njegovo prilagođavanje različitim potrebama stalnih i privremenih korisnika.

“Razlomljena linija fasade, dobijena ponavljanjem modula smeštajne jedinice, reinterpretira stepenice nekadašnjeg kamenoloma uz dodatak zelene fasade koja sanira narušeni krajolik i stvara novo zelenilo u gradu”, kažu za Gradnju zagrebački arhitekti.

Zgrada hotela vraća ambijentalne i oblikovne vrednosti prostoru; Foto: 3LHD

Park kao tampon zona

Prema njihovoj zamisli, novim hotelom povezuje se zelenilo prirodnog sačuvanog krajolika u okolini parcele s revitalizovanim zelenim parterom i javnim površinama uz more.

Park ispred hotela postaje tampon zona između zgrade hotela i spoljašnjih prostora, objasnili su iz 3LHD za naš portal.

Ukupna površina parcele na kojoj će se nalaziti hotel sa pratećim sadržajima iznosi 27.329 m2, od čega će sam objekat hotela zauzimati polovinu, odnosno 13.189 kvadrata.

Projektom su revitalizovani zeleni parter i javne površine uz more; Foto: 3LHD

Izgradnjom hotela biće sanirano područje koje je bilo zapušteno od 1965. godine.

Kako je najavljeno na prezentaciji projekta održanoj krajem aprila u Puli, Hotel Valkane biće prvi luksuzni hotel visoke klase na širem području najvećeg istarskog grada, a njegovom izgradnjom biće sanirano područje koje je bilo zapušteno od 1965. godine.

U idejnom rešenju predviđene su najviše dve podzemne i najviše sedam nadzemnih etaža sa ukupno 180 soba, kao i 183 podzemna parking mesta koja će, kako se navodi,  u potpunosti zadovoljiti potrebe hotela.

Planirana vrednost projekta je preko 500 miliona kuna, odnosno oko 66 miliona evra.

Foto-galerija

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Miroslav

    Početak uništavanja Lungomare, kao neko koje odrastao na tom području, protivim se ovoj izgradnji, jer dobro znam, da ako ovo prođe i bude izgrađeno, ceo Lungomare če postati meta, „investitora“, i postaće nešto nalik, Savskom keju na Novom Beogradu, ili ti nasipu ka Ostružnici, ko nas ne zna, skupo bi nas platio……

Ostavite odgovor

Obavezna polja *