Serena Williams Building novi je objekat u kampusu poznatog brenda sportske odeće; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike
Svetski projekti

Fasada Najkove zgrade inspirisana samurajskim oklopom

Iz tornja sačinjenog od dve strukture račvaju se krila kompleksa međusobno povezana nizom mostova, dok terasaste zone prate različite nivoe lokacije.

Portlandska firma Skylab Architecture predstavila je nedavno fotografije svog novog objekta – Serena Williams Building, koji je projektovan za potrebe kompanije Nike.

Realizacija projekta završena je krajem aprila u gradu Biverton u Oregonu, SAD, kao deo već postojećeg kampusa poznatog sportskog brenda, a novi kompleks ima centralni toranj od kog se pruža pet krila.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada se prostire na blizu 93.000 kvadratnih metara; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Serena u projektu od početka

Zgrada od gotovo 93.000 kvadrata projektovana je kao novo sedište dizajnerskog odeljenja Nikea i odaje počast kompanijskoj portparolki – teniserki Sereni Vilijams.

„Očigledno je da je Serena od samog početka znala da će biti deo ovog projekta, te smo je doveli na vreme kako zgrada ne bi samo nosila njeno ime, već i da nam zaista pomogne u kreiranju objekta“, rekao je za Dezeen glavni dizajner kompanije Nike Džon Houk.

Krila kompleksa međusobno su povezana nizom mostova; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Pet krila kompleksa se poput prstiju protežu od tornja, a međusobno su povezana nizom mostova.

Toranj, koji čine dve strukture, nalazi se u centralnom delu kompleksa i kao najviši objekat u Bivertonu trebalo bi simbolično da predstavlja saradnju između dva osnivača brenda Nike – Fila Najta i Bila Bauermana.

Dok terasaste zone prate različite nivoe lokacije, pet krila kompleksa se poput prstiju proteže od tornja, a međusobno su povezani nizom mostova.

Terasaste zone prate različite nivoe lokacije; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Kroz objekat se mogu uočiti brojne reference koje ukazuju na simbole brenda i njegovu istoriju.

„Za Serenu koristimo termin princeza ratnica, tako da kroz projekat postoji veza između žilavosti i mekoće, a fasada zgrade je takođe inspirisana i japanskim samurajskim oklopom i palatama u Tokiju“, objasnio je direktor firme Skylab Architecture Džef Kovel.

Arhitekta iz Portlanda dodaje da su japanske teme u projektu takođe omaž bliskoj vezi brenda sa Japanom kao izvorom finansiranja i razvojem tržišta u njegovim ranim danima.

Brojne reference ukazuju na simbole brenda i njegovu istoriju; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Materijali i boje u zavisnosti od namene prostorije

Osim toga, kroz objekat se mogu uočiti brojne reference koje ukazuju na simbole brenda i njegovu istoriju, uključujući lukove nalik teniskim reketima, koji podržavaju tavanicu centralne trpezarije.

Osim što je u nazivu objekta, ime slavne teniserske korišćeno je i za imenovanje prostorija, uključujući i auditorijum koji nosi naziv po njenoj kćerki, Olimpiji Vilijams.

U unutrašnjosti se može videti široka paleta materijala i boja, koje se menjaju u zavisnosti od namene prostorije i prilagođeni su grafici i logotipima koji prikazuju Nikeove dizajnerske teme.

Lukovi nalik teniskim reketima podržavaju tavanicu centralne trpezarije; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Terase kompleksa opremljene su sistemima za prikupljanje kišnice koja se dalje koristi u toaletima.

Objekat ima LEED platinumski sertifikat, za koji je Kovel istakao da je „monumentalno dostignuće“, imajući u vidu da se radi o objektu veoma velike površine.

Osim što su terase kompleksa opremljene sistemima za prikupljanje kišnice koja se dalje koristi u toaletima, arhitekte tvrde da je 20% materijala koji je korišćen pri izgradnji – reciklirani materijal.

Reciklažom je dobijeno oko 20% materijala za izgradnju; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Adekvatan spoj sa lokalnim pejzažem

Što se tiče pejzažne arhitekture, portlandska firma PLACE je oprezno radila na pozicioniranju objekta u okruženju osetljivih, federalno zaštićenih močvara koje prolaze kroz kampus.

Pejzažne arhitekte su radile na projektu kampusa poslednjih sedam godina i cilj je bio adekvatno spojiti različite generacije zgrada sa okolnim pejzažem.

Serena Williams Building biće buduće radno mesto za više od hiljadu Nikeovih dizajnera, kada se kompanija bude u potpuno vratila na kancelarijski način rada.

Cilj  je bio adekvatno spojiti različite generacije zgrada sa okolnim pejzažem; Foto: Jeremy Bitterman, courtesy of Nike

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *