Izdvojeno, Svetski projekti

Kako je pravljen crveni beton na ovoj vatrogasnoj stanici

Zgrada neobične boje napravljena je upotrebom specijalnog agregata kao i keramzit betona.

U selu Vierschach u Južnom Tirolu , koje broji okruglo 300 stanovnika, arhitektonski studio Pedevilla Architects iz Brunecka uradio je građevinu koja se formom, bojom i materijalom razlikuje od onoga što se ovde smatra uobičajenim, ali koja se uprkos tome uklapa kako u rastuću strukturu sela tako i u impresivni planinski pejzaž.

crveni-beton-keramzit-02

U ovoj zgradi nalaze se jedna vatrogasna stanica i jedna svečana sala. Umesto kosog, ona ima ravan krov, a umesto bele fasade, kompletno je prekrivena crvenkasto-sivim betonom. Ova boja postignuta je dodavanjem veštačkog agregata ali i keramzit betona. U pitanju je beton koji se pravi s ekspandiranom glinom u obliku granula koja se dobija termičkom obradom lako topljivih glina.

crveni-beton-keramzit-04

S obzirom na to da je smeštena na padini brda, ova pravougaona, svedena građevina sa južne strane, ka glavnoj ulici, ima dva sprata, dok je sa severne strane jednospratna. Do gornjeg nivoa se dolazi preko spoljnog spiralnog stepeništa. Iako mu se može slobodno prići, ovo stepenište je integrisano u građevinu i nalazi se u jednoj niši kako bi bilo zaštićeno od vremenskih nepogoda.

crveni-beton-keramzit-07

Na donjem spratu nalaze se hala za vozila i sporedne prostorije. Na spratu iznad nalazi se jedna velika konferencijska sala koju mogu da koriste i civili – na primer, razna udruženja građana.

crveni-beton-keramzit-09

Kao što im je raznolika namena, tako se razlikuje i enterijer spratova: dok se na zidovima i plafonu u vatrogasnoj stanici nalazi crvenkasti beton natur izgleda, sala na gornjem spratu je kompletno prekrivena borovinom i može da se zamrači zastorima napravljenim od domaćeg grubog sukna.

crveni-beton-keramzit-13

Metalni ram prozora i vrata kao i gelender na stepenicama su mat-smeđe boje koja je u harmoniji sa crveno-sivom bojom betona. Skladno deluju i staklene zaštitne površine u braon tonu koje služe za zaštitu od sunca.

crveni-beton-keramzit-10

Na različitu namenu prostorija odreagovalo se i različitim sistemima grejanja kao i kontrolisanom ventilacijom (u prostoriji za presvlačenje ima 17°C, u sporednim prostorijama 10°C, a u hali za vozila 5°C).

crveni-beton-keramzit-06  crveni-beton-keramzit-11 crveni-beton-keramzit-12

crveni-beton-keramzit-03

Pogledajte i kako izgleda steljana u staorom kamenolomu.

Izvor: Beton.org; prevod: Jadranka Bokan

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *