Izdvojeno, Svetski projekti

Kako je renovirana kuća koju je Rajt projektovao pre 70 godina

Ima li izazovnijeg projekta od rekonstrukcije objekta koji je pod budnim okom svetskih arhitektata?

Adelman kuća nalazi se u Foks Point, predgrađu Milvokija koje se graniči s jezerom Mičigen. Ovu kuća je pre gotovo sedamdest godina (1948.) projektovao Frenk Lojd Rajt (Frank Lloyd Wright) za tada mladi bračni par Albert i Edith Adelman i njihova tri sina. Decenijama kasnije kuća je i dalje u vlasništvu porodice Adelman, koji su poštujući prvobitni izgled kuće, a samim tim i delo slavnog arhitekte, nedavno izvršili potrebnu adaptaciju kuće.

Renovirana Adelman kuca 02

Originalni plan prizemne kuće Adelman, koja ima 242 kvadratna metra, projektovan je tako da pet soba zauzima jednu stranu kuće, dok se na drugoj nalaze trpezarija i kuhinja, a u centralnom delu kuće je dnevni boravak. U prostornom rasporedu kuće nisu se desile nikakve promene.

Renovirana Adelman kuca 05

Najveća intervencija bila je dodavanje bazena i pomoćne kućice uz bazen i to na mestu gde ih je i sam Rajt predložio u svom projektu.

 

Renovirana Adelman kuca 03

Arhitekte su nakon detaljnog istraživanja Rajtovog projekta predložile, a zatim i izvele, radove koji su u skladu sa očuvanjem prvobitnog izgleda objekta. Kako je Adelman House upisan u Nacionalnom registru istorijskih lokacija, renoviranje kuće nadgledano je od strane nacionalne službe, piše Dezeen.

Renovirana Adelman kuca 04a

Krovni prekrivač, koji nije bio u dobrom stanju, zamenjen je vodootpornom kedrovom šindrom, a postojeći svetlarnici su obnovljeni. Takođe, sva vrata i prozori na kući zamenejni su novim.

Renovirana Adelman kuca 04

Originalno betonsko popločanje crvene boje oko kuće, degradiralo se tokom godina pa je moralo biti u potpunosti zamenjeno novim. Postavljeno je popločanje iste crvene nijanse koje je zatim prekriveno epoksijem, kako bi bilo dugovečnije.

Renovirana Adelman kuca 06

Ormani i sav ugradni nameštaj reparirani su i vraćeni na prvobitno mesto. Oštećene drvene površine u enterijeru, zamenjene su novim, koje po strukturi i boji odgovaraju prvobitnim.

Renovirana Adelman kuca 07

Renoviranje kuće izvela je američka kompanija TKWA pod budnim okom konzervatora.

Renovirana Adelman kuca 09

Žiri je izvedeni projekat opisao kao „prelepu i osetljivu restauraciju, uz dodatak koji dopunjuje i poboljšava originalni izgled kuće.“

Projekat rekonstrukcije Adelman House nedavno je osvojio nagradu za dizajn od strane Wisconsin chapter of the American Institute of Architects. Žiri je izvedeni projekat opisao kao „prelepu i osetljivu restauraciju, uz dodatak koji dopunjuje i poboljšava originalni izgled kuće.“

Renovirana Adelman kuca 08

Pogledajte i kako je renovirana čuvena fontana Di Trevi.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *