Arhitektura, Izdvojeno

Ova staklena kuća može biti podignuta za samo 8 sati

Kuća košta 33.000 evra s kompletnim nameštajem i može se graditi bez građevinske dozvole… doduše, u Estoniji.

Upoznajte ÖÖD, fantastični prefabrikovani objekat koji ne žrtvuje privatnost zarad dobrog pogleda na okolinu. Pošto joj je front obložen ogledalima, ova kompaktna kućica od 18 kvadrata ne samo da sprečava pogled znatiželjnika ka unutrašnjosti već se i savršeno utapa u okolinu jer se ona reflektuje na fasadi.

Priroda se reflektuje na fasadi što garantuje ukućanima neometan pogled ka okolini, a u isto vreme nije žrtvovana njihova privatnost.

 

Kuća ÖÖD, koja se proizvodi u Estoniji, razvijena je za prvenstveno za potrebe hotelijerskog tržišta ali i za sve one koji žele vikendicu na nepristupačnoj lokaciji. Zbog svoje male površine i veoma lake instalacije, ona se može montirati bilo gde, a u Estoniji se to može uraditi i bez vađenja građevinske dozvole, piše Inhabitat.

Noseća konstrukcija ovih kućica je metalna, a obložena je izo-staklom kao i termo tretiranim drvetom koji zajedno obezbeđuju prijatnu temperaturu u unutrašnjosti. Svaka jedinica može da primi dve ili tri osobe, a opremljena je velikim krevetom, kuhinjicom, dnevnim boravkom i kupatilom.

Nivo LED osvetljenja kao i temperatura podnog grejanja određuje se automatski, a ukućanima je na raspolaganju voda, struja, internet, kanalizacija i sve ono na šta su navikli u komfornim hotelima ili vikendicama. Za grejanje i hlađenje brine se toplotna pumpa sa separatorom vlage. Buduće verzije ove kućice će čak biti energetski nezavisne što znači da neće morati biti priključene na energetsku mrežu.

Mokri čvorovi su grupisani ali vrata između njih ne postoje…

 

Instalacija kuće ÖÖD traje samo osam sati a njena cena iznosi 33.000 evra što nije puno jer je u pitanju potpuno opremljen dom. Za sada se isporučuje samo u Estoniji ali je plan kompanije da se ubrzo proširi na međunarodno tržište.

Osnova kuće od 18 kvadrata u kojoj je sve stalo

Foto: Maris Tomba, Anton Toomere; via ÖÖD 

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *