Građevinarstvo

Sa deset godina pravi mobilna skloništa. Šta li će raditi kad odraste?

Učenica petog razreda u SAD osmislila je i sprovela u delo projekat male kuće koja se napaja solarnom energijom.

Kao školski zadatak na temu solarne energije, desetogodišnja Keli Hilton konstruisala je sklonište koje u potpunosti samoodrživo. Zanimljiva je i činjenica da je Keli čitav ovaj projekat izvela korišćenjem stvari iz očeve radionice i dodatnim ulaganjem manjim od deset dolara.

Pogledajte kako ta kućica izgleda:

Kućica je opremljena sistemom za skupljanje kišnice, toaletom sa kompostiranjem otpada ali i solarnim panelima.

 

Mobilno sklonište teško je oko 11 kilograma, pa ga i sama Keli, zahvaljujući sistemu koji pretvara kućicu u kolica, može lagano premestiti na drugo mesto.

Sklonište je opremljeno sistemom za skupljanje kišnice. Sa krova, koji je pod blagim nagibom, voda odlazi preko kanalica u cevi, zatim u kanister koji se nalazi u unutrašnjosti skloništa. Takođe, kućica ima i toalet sa kompostiranjem otpada kao i posudu sa poklopcem koja prilikom izlaganja na suncu zagreva hranu.

Sve ove posude stoje u odvojenom delu skloništa koje se zatvara crnim kliznim vratima koja zbog boje privlače sunčeve zrake i tako se voda u kanisterima dodatno zagreva.

U drugom delu skloništa nalazi se dušek za spavanje. U hladnim danima, providna vrata se mogu zameniti crnim, kako bi se ovaj prostor dodatno zagrejao. Inače, vrata ovog skloništa mogu se i zaključati.

U ovom delu skloništa postoji sijalica koja se snabdeva energiji putem malog solarnog panela postavljenog na krovu.

Keli je svoj projekat predstavila proteklog vikenda na Festival malih kuću u Džordžiji gde je oduševila svu prisutnu publiku, piše Inhabitat.

Foto: YouTube screenshots

Pogledajte i ove vezane članke na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *