Arhitektura, Radovi iz arhitekture

Planinari u Sloveniji imaju novo, prefabrikovano sklonište

Montaža planinarskog doma na Alpima je zbog nepristupačnog terena izvršena vojnim helikopterima.

Arhitektonski studio OFIS uradio je projekat planinarskog doma na Alpima u saradnji s grupom studenata s Harvarda. Nakon selekcije velikog broja studentskih radova, izabrano je rešenje koje su osmislili Frederick Kim, Katie Macdonald i Erin Pellegrino. Ideja je bila da se osmisli dovoljno snažno ali i dizajnerski lepo rešenje planinarskog utočišta koje će odoleti jakim vetrovima, obimnim snežnim padavinama kao i čestim klizištima.

Skloniste za planinare 01

Zadatak studija OFIS bio je da se stvori novi objekat koji će zameniti 50 godina staro prethodno sklonište Bivouac. Naravno, osim što je konstruktivno morao da bude adekvatan, objekat je trebalo da bude u skladu s arhitektonskim nasleđem ove oblasti Slovenije.

Skloniste za planinare 02

Skuta je treći po redu najviši planinski venac Alpa. Samim tim i lokacija novog skloništa ovih planina veoma je nepristupačna za vozila. Struktura skloništa izgrađena je u fabrici a potom su segmenti donošeni helihopterom. Za montiranje novog skloništa i pored nepovoljnih uslova terena, bio je potreban samo jedan dan i 60 volontera.

Skloniste za planinare 05

Skloniste za planinare 06

Objekat se sastoji iz tri odvojena modula. Prvi deo, gde je i ulaz u sklonište, služi za skladištenje i pripremanje hrane. Drugi deo predviđen je za okupljanje planinara i odmor, dok su u trećem delu smešteni kreveti.

Skloniste za planinare 04

U novom skloništu može istovremeno da boravi osam planinara.

Skloniste za planinare 07

Skloniste za planinare 03

Foto: Anze Cokl, Janez Martincic, Adrej Gregoric

Pogledajte i kako izgledaju hotelske sobe za alpiniste koje vise sa planine.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *