Arhitektura, Izdvojeno

Tajni biro skriven ispod nadvožnjaka

Pokretna konstrukcija omogućava dizajneru da se zatvori u svom studiju i potpuno odseče od sveta.

Inspirisan dečjim skrivanjem ispod stolova, španski dizajner nameštaja i rasvete Fernando Abellanas, poznat pod nazivom Lebrel, došao je na ideju da napravi biro skriven od pogleda sugrađana. On ga je postavio ispod prometnog nadvožnjaka čija se tačna lokacija ne zna, osim da se nalazi u Valensiji.

Pogledajte kako to izgleda:

Utočište u užurbanom gradu

Za razliku od uobičajenih poslovnih prostora, Fernandov biro osmišljen je kao „utočište u užurbanom gradu“. On dizajneru pruža potpunu slobodu i mir potrebnu za kreativno stvaranje.

Pažnju mu jedino može odvraćati buka od saobraćaja iznad glave ali kako on kaže vozila nisu ništa bučnija od porodice, ako radite u kućnim uslovima, ili od zaposlenih, ako radite u open-space prostoru.

Pokretni zidovi omogućavaju Fernandu da u potpunosti zatvori prostor i pretvori ga u mesto koje ga podseća detinjstvo kada se kao mali skrivao kao roditelja.

Buka zaposlenih zamenjena je onom koja potiče od saobraćaja iznad biroa.

 

Maleni biro, odsečen od sveta, postavljen je na dva bočno instalirana klizna nosača koji omogućavaju pomeranje duž masivnih betonskih greda nadvožnjaka.

Pomoćni elementi kao što su sto, stolica, polica ali i sitna dekoracija čine ovaj prostor plemenitijim i stvaraju gostoljubiv ambijent u, inače, urbanom i sirovom betonskom okruženju. Doduše, mesta za klijenta baš i nema…

Tokom letnjih meseci, Fernando u svom birou često i odspava. Kao i svi dizajneri…

Od koncepta do realizacije bilo je potrebno samo dve nedelje.

Foto: Jose Manuel Pedrajas

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *