Građevinarstvo

Savremena kuća u koju uopšte nije uvedena struja

Ne, stanari ove kuće ne sede u mraku. Naprotiv, u ovoj kući ima struje dovoljno da se ona prodaje!

Locirana u mirnom kraju Kvinslenda u Australiji i okružena stogodišnjim stablima smokve, ova kuća se savršeno uklopila u krajolik i to ne samo svojom arhitekturom već i svojim ekološkim karakteristikama. Naime, arhitektonski biro Jamison Architects uradio je projekat ove kuće poštujući sve principe pasivne gradnje kako bi kuća što manje narušavala ambijent i ekološki sistem.

prikljucak-za-stuju-02

Ne samo da ova kuća ima sisteme za preradu otpadnih voda, kolektore za prikupljanje kišnice, prirodnu ventilaciju, već ima i solarne sisteme i geotermalnu pumpu koji zajedno prave više električne energije nego što njeni ukućani mogu da potroše. Zbog toga ova kuća ima nulti račun za struju, odnosno, često i zarađuje od prodaje električne energije vraćanjem u mrežu preko PV sistema, piše Contemporist.

prikljucak-za-stuju-08

Kuća je napravljena tako da svojom dužinom prostire u pravcu istok-zapad u cilju što većeg iskorišćenja prirodnog svetla ali i zbog pasivnog hlađenja i grejanja kojem doprinose veliki prozori i prirodna ventilacija.

prikljucak-za-stuju-09

Centralno dvorište deli kuću na dnevni i mirni deo. Na istoku je open-space dnevni boravak dok je na zapadu lociran spavaći blok i garaža.

prikljucak-za-stuju-03

Kuća obiluje prozorima od poda do plafona koji pružaju savršen pogled na drveća smokve.

prikljucak-za-stuju-04 prikljucak-za-stuju-05 prikljucak-za-stuju-06 prikljucak-za-stuju-07

Pogledajte i kako izgleda kuća koja proizvodi dovoljno struje i za komšiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *