Građevinarstvo

Kako se gradio najveći stadion u Rusiji, domaćin ovogodišnjeg Svetskog prvenstva

Ostalo je manje od 30 dana do otvaranja Svetskog prvenstva u Rusiji, što ćemo iskoristiti za predstavljanje grandioznih sportskih objekata u kojima će ovog leta 32 nacije juriti pehar. Prvi na redu je stadion Lužnjiki koji će ugostiti ukupno sedam utakmica u koje spada finale, kao i svečanost otvaranja prvenstva.

Najveći sportski stadion u Rusiji prvobitno je izgrađen u periodu između 1955. i 1956. godine u Moskvi da bi potom pretrpeo brojne promene. Poslednja renovacija kompletirana je prošle godine zarad predstojećeg prvenstva, a trajala je ukupno četiri godine i koštala preko 400 miliona dolara. Ovom prilikom praktično je ceo originalni stadion srušen. Zadržan je samo krov, kao i fasadni zid od velikog arhitektonskog značaja koji je postavljen na novu zgradu.

Stadion Lužnjiki smešten je u današnjem Olimpijskom kompleksu u Moskvi i žičarom je povezan sa obalom reke.

Danas stadion može da primi 80.000 gledalaca. Pre 2013. taj broj je bio nešto manji jer je stadion imao i atletsku stazu. No, zanimljivo je da je tokom pedesetih i šezdesetih, kada je stadion nosio Lenjinovo ime, čak 100.000 gledalaca na tribinama pratilo mečeve Sovjetskog saveza. Štaviše, ovaj impozantni sportski objekat prati zanimljiva, ponekad i burna istorija.

Dok se gradilo srpom i čekićem…

Interesantno je napomenuti da je odluka o izgradnji ovog stadiona donesena nakon velikog uspeha Sovjetskog saveza na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, što je bilo prvo pojavljivanje ove zemlje na nekom međunarodnom sportskom događaju posle Drugog svetskog rata.

Za potrebe izgradnje ovog stadiona srušen je veliki broj starih zgrada, uključujući i jednu crkvu, a budući da je zemljište bilo praktično pod vodom, gotovo čitav prostor budućeg kompleksa morao je da se podigne pola metra. Kako se navodi u zvaničnim spisima, delovi su dolazili iz svih krajeva Sovjetskog saveza. Na primer, električne i hrastove grede za pravljenje tribina poreklom su iz Ukrajine, građevinski materijal iz Lenjingrada i Jermenije, nameštaj iz Rige i Kaunasa, staklo iz Minska i tako dalje. Gradnja je ukupno trajala samo 450 dana – što je bilo moguće jedino zato što je oko 150.000 radnika radilo 24 časa na dan, i to uz pomoć velikog broja volontera i građana na radnim akcijama.

Olimpijada 1980.

Stadion Lužnjiki smešten je u današnjem Olimpijskom kompleksu u Moskvi i žičarom je povezan sa obalom reke. Olimpijski kompleks Lužnjiki je sagrađen oko ovog stadiona za potrebe održavanja Letnjih igara 1980. godine, a danas je otvoren za sve građane Moskve koji ovde dolaze na rekreaciju i šetnje.

Dve godine nakon Olimpijade, stadion je bio poprište velike tragedije kada je život izgubilo 66 osoba u stampedu tokom jednog fudbalskog meča.

Savremena arhitektura obložena klasičnom fasadom

Iako danas iz daljine izgleda potpuno moderno, arhitekte su zapravo sačuvale klasičnu sovjetsku fasadu ovog stadiona, a ogromna Lenjinova statua i dalje stoji na ulazu. Sa vrha stadiona pruža se predivan pogled na grad, posebno na veliko zdanje moskovskog Univerziteta.

Na stadionu Lužnjiki do danas su održani gotovo svi najvažniji sportski događaji u Rusiji, kako nacionalnog, tako i međunarodnog karaktera. Stadion se pojavljivao i u velikim filmovima, a često služi i kao mesto za održavanje velikih koncerata.

Više o stadionima Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. pročitajte ovde.

Fotografije: FIFA.com

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *