Regionalni projekti

Rekonstrukcija rustične kamene kuće na obali mora

Kineska pokrajina Džeđang karakteristična je po tome što broji preko 3.000 manjih ostrva. Okolina grada Čoušana u toj pokrajini važi za najvažnije područje za razvoj ribarstva u ovoj zemlji.

Samim tim, arhitektonski integritet ovog područja se ne dovodi u pitanje. Kuće koje se grade na samoj obali kineskog mora po pravilu su pravljene od kamena, pa tako odolevaju vremenskim (ne)prilikama. Ipak, na samom početku rada na novom projektu upravo u ovoj regiji, ekipa studija Evolution Design je zatekla dva objekta u izuzetno lošem stanju. To ih nije prečilo da povežu dve stare koće u novi impresivan objekat.

Balans između novog i starog ovde je sveden na savršenu meru.

Najproblematičniji bili su krovovi starih objekata koji su se delimično urušili, što nije nimalo čudno budući da su kuće bile van upotrebe skoro 70 godina. No, očuvane fasade i okrenutost ka moru uslovile su nov život ovim objektima.

Fokus na pogledu

Glavni fokus ovog naizgled skromnog projekta predstavlja pogled koji se sa ovih kuća pruža prema moru. Otvoreni plan enterijera, veliki prozori i zone u kojima se unutrašnjost kuće spaja sa eksterijerom doprineli su tome da se dramatičnost lokacije još više naglasi.

Zanimljivo je da kuća izgledom ne odudara puno od ruralne sredine u kojoj se nalazi i da je njena arhitektura primetna jedino u večernjim satima kada su svetla uključena. Balans između novog i starog ovde je sveden na savršenu meru.

Aneks koji spaja originalne objekte urađen je od natur betona, pa samim tim predstavlja zanimljiv dodatak na placu. Uprkos oštrim ivicama i geometriji novog objekta, on nimalo ne odudara od objekata u okolini.

Moderni enterijer

Dokaz da danas ove dve rustične kuće predstavljaju neodvojivu celinu nalazi se u enterijeru. Naime, velike spavaće sobe smeštene su u starim kućama, dok se moderni dnevni boravak uređen u minimalističkom stilu nalazi u aneksu.

Najušuškaniji deo kuće zapravo je smešten na mestu stare urušene kuhinje. U pitanju je zona za opuštanje sa staklenim krovom, potpuno okupana prirodnom svetlošću.

Pogledajte još slika enterijera u kojem se uspešno spajaju rustično i savremeno:

 

Posebno je interesantno da je studio Evolution Design dovršio ovaj projekat u rekordnih 60 dana, od kojih je 20 spalo na projektovanje i dizajn, a 40 je provedeno na lokaciji. U galeriji ispod pogledajte još primera kako ova kuća izgleda u odnosu na okolinu:

 

Grafičke podloge

Fotografije: JianPing Yang, Yong Zhang

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *