Zelena gradnja

U Indiji se gradi potpuno održiv zeleni grad Amaravati

Veliki britanski studio za arhitekturu i dizajn, Foster + Partners, predstavio je masterplan potpuno novog ekološki održivog grada u Indiji.

U pitanju je grad Amaravati koji je trenutno u izgradnji, a predstavlja budući administrativni centar regije Andra Pradeš koji je dobio ime po istoimenoj antičkoj prestonici od velikog istorijskog značaja za celu zemlju.

Grad je smešten na obali reke Krišna i zauzeće površinu od 217 kvadratnih kilometara – Beograd, na primer ima 360 km2. Plan je da Amaravati postane jedan od najodrživijih gradova na svetu, a sudeći po njegovom urbanističkom planu, sasvim je moguće da se to i ostvari.

Amaravati će velikim delom izlaziti na reku Krišna, a sama površina garda biće ispresecana veštačkim jezerima

Električni automobili i vodeni taksiji

Naime, po Fosterovom masterplanu vidimo da će preko 60 posto šireg centra grada biti prekriveno zelenilom ili vodenim površinama. Građani će biti ohrabrivani da što više vremena provode napolju u šetnji, a saobraćaće se uglavnom biciklom, vodenim taksijima i električnim automobilima. Sva ova saobraćajna sredstava imaće svoje namenske rute.

„Konačni dizajn grada kombinuje rezultate našeg dugogodišnjeg istraživanja samoodrživih gradova sa najnovijim tehnološkim dostignućima koji se trenutno razvijaju u Indiji“, izjavio je Norman Foster, direktor kompanije Foster + Partners.

Zanimljivo je da glavnu atrakciju grada predstavljaju državne ustanove

Državni aparat u srcu zelene oaze

Gradom će dominirati impresivni kompleks državnih ustanova sa 13 trgova koje predstavljaju 13 indijskih regija. Kompleks će biti dug 5,5 kilometara i obuhvataće tri velika bulevara uokvirena drvećem i jezerima. Zelena oaza u centru grada osmišljena je, između ostalog, po uzoru na Central Park u Njujorku. U samom centru ove oaze naći će se glavna atrakcija grada – zgrada Skupštine.

Kakve će li se važne odluke donositi na vrhu ovog tornja?

Centralni objekat biće zgrada skupštine sa konusnim krovom visokim 250 metara koji izgleda kao iz SF filmova.

Neobična zgrada zakonodavne skupštine, okružena slatkovodnim jezerom, izgledom podseća na arhitekturu iz čuvenih SF filmova. Njen konusni krov biće visok 250 metara, a neobična nadstrešnica pružaće hlad i omogućavati zgradi da diše.

Institucija će biti otvorena za sve građane, a sadržaće, između ostalog, veliki ulazni hol, prostoriju skupštine, državnu komoru, salu za sednice i veliku galeriju sa koje će debate moći da se posmatraju.

Stojeći u sredini velikog hola posmatrač dobija dojam da zgrada Skupštine ima hiljadu spratova

Zgrade koje pružaju hladovinu

Pored Skupštine, veliku pažnju je pridobio i dizajn zgrade Visokog suda koja stilski podseća na primerke antičke indijske arhitekture. Viseći krovovi ovog zdanja takođe pružaju hlad i prirodnu ventilaciju. Na rubovima državnog kompleksa naći će se administrativne kancelarije i niži sudovi sa Palatom pravde u sredini.

Visoki sud u gradu Amaravati zapravo izgleda kao stari indijski hram

Kako piše Dezeen, Amaravati nije jedini zeleni grad koji je trenutno u izgradnji. Na sličnim projektima se radi u Norveškoj i Saudijskoj Arabiji.

Vizualizacije: Foster + Partners

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *