Zelena gradnja

Klima uređaj koji hladi vazduh bez ijednog potrošenog kilovata

Ant Studio iz Nju Delhija napravio je klima uređaj koji ne troši struju što je veliki korak napred u cilju borbe protiv nesnosnih vrućina u Indiji.

Ovaj klima uređaj je sve samo ne produkt vrhunske tehnologije. Zapravo, to je rudimentarni aparat koji se oslanja na moć hlađenja isparavanjem, a izgleda kao saćasta struktura.

Kada voda prolazi kroz kupaste cevi napravljenih od gline, snižava se temperatura okolnog vazduha. I sve to prirodno, bez ijednog potrošenog kilovata!

Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gde isparava i hladi vazduh.

 

Iako ovaj klima uređaj deluje praistorijski, njen oblik i veličina zapravo su dobijeni naprednim kompjuterskim analizama i savremenim tehnikama kalibracije.

Kada voda teče niz strukturu – dovoljno je da ovlaži cevi jednom ili dvaput dnevno – procesom isparavanja postepeno se snižava temperatura okolnog vazduha. Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gde isparava i hladi vazduh. Voda koja se sliva niz instalaciju i otiče u bazu pritom stvara i veoma lep efekat slapa.

Princip hlađenja

Što toplije, to bolje radi

„Ovaj eksperiment pokazao se veoma funkcionalnim. Daljim usavršavanjem otvoriće se nove mogućnosti za njegovo integrisanje u sisteme za rashlađivanje objekta. Pritom i izgleda kao jedno lepo umetničko delo“, kaže Monish Siripurapu, osnivač Ant Studija, za ArchDaily.

Prirodni klima uređaj može da temperaturu preko 50 stepeni snizi na manje od 36C u okolini instalacije, odnosno, na 42C u prostoru gde je instalirana. U suštini, što je toplije to ova klima bolje radi.

Rešenje za budućnost?

Prirodni klima uređaj deo je modernizacije i ulepšavanja fabričkog okruženja indijske kompanije DEKI Electronics. Zahvaljujući svom saćastom obliku, ova klima deluje veoma interesantno, a njena veličina i pojava podsećaju sve nas na to se trebamo okrenuti prirodi koja verovatno ima sva rešenje za naše probleme.

Foto: © S. Anirudh

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Tailor

    Veoma zanimljiva stvar. Medjutim, u tekstu je rečeno da ne troši ni jednog jedinog kilovata, zanima me šta pokreće vodu i da li se razmišlja gubicima vode na dnevnom nivou, koji mogu biti nimalo zanemarljivi.

  2. Olivia

    Koliko znam slavine rade i kada nema struje.. Ono što ispari može da se vrati kondenzacijom. Uredjaj nije mašinerija na struju koja se pokreće pritiskom na dugme pa ne treba struja za vodu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *