Zelena gradnja

Klima uređaj koji hladi vazduh bez ijednog potrošenog kilovata

Ant Studio iz Nju Delhija napravio je klima uređaj koji ne troši struju što je veliki korak napred u cilju borbe protiv nesnosnih vrućina u Indiji.

Ovaj klima uređaj je sve samo ne produkt vrhunske tehnologije. Zapravo, to je rudimentarni aparat koji se oslanja na moć hlađenja isparavanjem, a izgleda kao saćasta struktura.

Kada voda prolazi kroz kupaste cevi napravljenih od gline, snižava se temperatura okolnog vazduha. I sve to prirodno, bez ijednog potrošenog kilovata!

Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gde isparava i hladi vazduh.

 

Iako ovaj klima uređaj deluje praistorijski, njen oblik i veličina zapravo su dobijeni naprednim kompjuterskim analizama i savremenim tehnikama kalibracije.

Kada voda teče niz strukturu – dovoljno je da ovlaži cevi jednom ili dvaput dnevno – procesom isparavanja postepeno se snižava temperatura okolnog vazduha. Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gde isparava i hladi vazduh. Voda koja se sliva niz instalaciju i otiče u bazu pritom stvara i veoma lep efekat slapa.

Princip hlađenja

Što toplije, to bolje radi

„Ovaj eksperiment pokazao se veoma funkcionalnim. Daljim usavršavanjem otvoriće se nove mogućnosti za njegovo integrisanje u sisteme za rashlađivanje objekta. Pritom i izgleda kao jedno lepo umetničko delo“, kaže Monish Siripurapu, osnivač Ant Studija, za ArchDaily.

Prirodni klima uređaj može da temperaturu preko 50 stepeni snizi na manje od 36C u okolini instalacije, odnosno, na 42C u prostoru gde je instalirana. U suštini, što je toplije to ova klima bolje radi.

Rešenje za budućnost?

Prirodni klima uređaj deo je modernizacije i ulepšavanja fabričkog okruženja indijske kompanije DEKI Electronics. Zahvaljujući svom saćastom obliku, ova klima deluje veoma interesantno, a njena veličina i pojava podsećaju sve nas na to se trebamo okrenuti prirodi koja verovatno ima sva rešenje za naše probleme.

Foto: © S. Anirudh

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Tailor

    Veoma zanimljiva stvar. Medjutim, u tekstu je rečeno da ne troši ni jednog jedinog kilovata, zanima me šta pokreće vodu i da li se razmišlja gubicima vode na dnevnom nivou, koji mogu biti nimalo zanemarljivi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *