Ova stanica više izleda kao odmaralište s drvenom nadstrešnicom nego kao pumpa za automobile.

Danska arhitektonska kuća COBE otkrila je dizajn najlepše i ekološki najodrživije stanice za punjenje automobila koju smo do sada videli. Međutim, ova stanica ima još jednu skrivenu pogodnost, a to je izuzetna brzina kojom napaja automobile električnom energijom.

Sam objekat napravljen je od materijala koji se mogu reciklirati, a energiju delom dobija pomoću solarnih panela koji se nalaze na njenom zelenom krovu. Efikasni paneli omogućavaju joj da napuni svaki automobil za prosečno 15 minuta, što predstavlja ogroman pomak u industriji za šta su se pobrinuli saradnici iz automoto kompanije Powered by E.ON Drive & Clever.

Drveni elementi su modularni, te se mogu kombinovati na različite načine i konfiguracije u zavisnosti od lokacije.

Prva ovakva stanica u Danskoj već je našla svoje mesto na autoputu E20 u blizini grada Fredericija. Trenutno je u planu čak 47 novih stanica duž skandinavskih autoputeva, i to sedam u Danskoj, 20 u Švedskoj i 20 u Norveškoj.

Objekat karakteriše neobična struktura koja izgledom podseća na veliku krošnju drveta. Štaviše, konstrukcija je sastavljena od drvenih elemenata koji su modularni, te se mogu kombinovati na različite načine i konfiguracije u zavisnosti od lokacije, prenosi Inhabitat.

Opuštajuća atmosfera

No, pored toga što podseća na krošnju, zanimljivo je da samu stanicu u Fredericiji krasi veliki broj stabala u okolini. Dansko društvo za očuvanje prirode pomoglo je pri odabiru sadnica koje će se naći u okolini stanice kako bi se poboljšao biodiverzitet i stvorila opuštajuća atmosfera koja se radikalno razlikuje od tradicionalnog okruženja benzinske stanice.

Budući da se sama stanica oslanja na održivu tehnologiju, želeli smo da i njena arhitektura to takođe odražava.

„Električna vozila su put budućnosti“, kaže Dan Stubbergaard, arhitekta i osnivač studija COBE. „S našim dizajnom vozačima električnih automobila nudimo tajm-aut i priliku za mentalni odmor u zelenoj oazi. Budući da se sama stanica oslanja na održivu tehnologiju u energiji, želeli smo da i njena arhitektura, materijali od kojih je napravljna, kao i čitav njen koncept to takođe odražava.“

Ovim dizajnom studio COBE je prošle godine osvojio nagradu Nacionalnu nagradu za građevinarstvo (Danish Building Awards) i implementira se širom Skandinavije uz podršku dva projekta Evropske komisijeEU Connecting Europe Facility i High Speed Electric Mobiliti Across Europe.

Stanica spektakularno izgleda i iz ptičje perspektive:

Foto: Studio COBE i Rasmus Hjortshøj – COAST

Kad ste već ovde…