Ideja je bila da ova pumpa koja izgleda kao gradski bistro; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti

Rekonstrukcija pumpe Radun Avia / N-Martin Project

Interesantnom rasvetom, igrom oblika na plafonima, markantnom plavom bojom, ali i zanimljivim podom, dobijen je enterijer koji nudi udobnost i osećaj kao da se nalazite u nekom gradskom lokalu.

Radun Avia je pumpa na izlazu-ulazu iz Novog Sada na Temerinskom putu, koja je dugo godina bila jedina na izlazu iz grada i po tome je bila i poznata. Pošto je bila jedna vrsta urbanog repera, vlasnici pumpe želeli su da na njoj urade arhitektonsku intervenciju kojom bi dobili nešto drugačije i jedinstveno, a opet da se u isto vreme ostane jasno definisana funkcija objekta. U tome im je pomogao arhitekta Nikola Martinović iz N-Martin Project doo iz Novog Sada.

Pokušali smo da se udaljimo od generičkih i hladnih enterijera za pumpe i unesemo duh gradske kafane.

Projekatni zadatak bio je rekonstruisati celu pumpu sa posebnim akcentom na unutrašnjost, odnosno, na enterijer i novi program (bistro). „Pokušali smo da se udaljimo od standardnih, relativno generičkih i hladnih, enterijera za pumpe i unesemo duh gradske kafane-bistroa u jedan relativno konzervativan program – pumpu“ – kaže za naš portal arhitekta Nikola Martinović.

Interesantnom rasvetom, igrom oblika na plafonima, markantnom plavom bojom, ali i zanimljivim podom iz Arte Ceramica, dobijen je enterijer koji nudi udobnost i osećaj kao da se nalazite u nekom gradskom lokalu, a ne na pumpi.

Arhitektura crpi ideje iz enterijera

U arhitekturi i parternom uređenju pumpe, arhitekte su se poigrali elementima iz enterijera, bojama kao i novim elementima. Tamna fasada dobila je drvene gredice koje utopljavaju izgled objekta, a linijskim elementima stvorena je ujednačena vizuelna celina.

Ostatak članka i ostale fotografije pogledajte na portalu Dizajn enterijera

Fotografije: Relja Ivanić

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *