Projekat autorski potpisuje arhitektkinja Ivana Letić; Foto: Mladen Jovanović
Domaći projekti

Fasada Delta Planeta u Nišu inspirisana srpskim ćilimom

Na 40.000 kvadratnih metara sagrađen je objekat na nivou evropskih tržnih centara, koji istovremeno kroz elemente fasade i enterijera odiše duhom juga Srbije. 

Na mestu na kome se nalazila garaža i upravna zgrada preduzeća Niš-Ekspres, na Bulevaru Nemanjića, u gusto naseljenoj zoni u širem centru Niša, u periodu od 14 meseci tokom 2020. i 2021. godine izgrađen je Delta Planet.

Urbanistički uređen stambeni deo grada i neposredna blizina obale Nišave je zahvalno mesto za javni objekat, naročito tržni centar koji u takvom okruženju koristi maksimalne potencijale. Zadati oblik parcele i volumen objekta uslovili su da bude smešten daleko iza regulacione linije.

Potreba da se objekat istakne iz drugog plana proizveo je formu koja ima prepust od 12 metara iznad glavnog ulaza i autentičan dizajn fasade inspirisan elementima srpskog ćilima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Delta Planet izgrađen je u periodu od 14 meseci tokom 2020. i 2021. godine; Foto: Mladen Jovanović

Interpretacija elemenata sredine

“Jedan od osnovnih kriterijuma prilikom projektovanja i izvođenja svakog našeg novog objekta je da on bude po dizajnu i kvalitetu primenjenih materijala i sistema na nivou internacionalne arhitektonske prakse i da se na njemu interpretira prepoznatljivi elemenati sredine u kojoj će se objekat nalaziti”, ističe za portal Gradnja Ivana Letić, autorka projekta, te dodaje:

„U Nišu smo postigli sve navedeno izgradili smo objekat koji je na nivou evropskih šoping-molova, istovremeno smo kroz elemente fasade i enterijera bili inspirisani jugom, a na samom kraju napravili smo njihovu sinergiju sa tangramom i simbolima naše kompanije”.

Elementi fasade i enterijera bili su inspirisani jugom; Foto: Mladen Jovanović

U cilju povećanja udobnosti prostora i zaštite životne sredine implementiran je unapređen sistem toplotnih pumpi.

Objekat je u tehničko-tehnološkom smislu opremljen svim savremenim dostignućima iz tih oblasti.

Postavljen je BMS sistem (Building Management System), koji predstavlja upravljačke mreže zasnovane na inteligentnim mikroprocesorima instaliranim za nadgledanje i kontrolu tehničkih sistema i usluga objekta. Preciznije, povezane su funkcionalnosti pojedinih delova građevinske opreme tako da deluju kao jedan kompletan integrisani sistem.

BMS sistem je direktno integrisan u sve ostale sisteme kao što su sigurnost, kontrola pristupa, CCTV, protivpožarni sistem.

Ugrađeni su VRF sistemi (Variable Refrigerant Flow – varijabilni protok rashladnog fluida) koje nude integrisano rešenje koje kombinuje napredne tehnologije za savremene objekte, pružajući maksimalnu energetsku efikasnost uz smanjenje radnih troškova.

U cilju povećanja udobnosti prostora i zaštite životne sredine implementiran je unapređen sistem toplotnih pumpi. Toplotne pumpe vazduh-voda imaju izuzetno nizak nivo buke, značajno poboljšanu energetsku efikasnost i nude širok spektar naprednih funkcija.     

Neprekidne fluidne linije podstiču posetioca da istražuje prostor; Foto: Mladen Jovanović

Enterijersko i funkcionalno rešenje

U najširem smislu enterijer je izuzetno savremen, dinamičan sa osnovnom idejom da interpretira kretanje, otud neprekidne fluidne linije koje nemaju početak i kraj, a koje podstiču posetioca da istražuje prostor i da što više otkriva.

“Delta Planet ne predstavlja samo najsavremeniju verziju šoping-mola, već najbolju verziju novih društvenih centara u kojima se odvija veliki deo života, to je upravo razlog zbog koga je akcenat stavljen na različitost sadržaja”, ističe Ivana Letić.

Pored najraznovrsnije kupovine koju nudi veliki broj brendova, tu je ponuda restorana i kuhinja, opreme za domove, bioskopa, samoposluge i mnogo drugih sadržaja. Postoji i dečija zona za zabavu sa različitim postavkama čime se podstiče motorika, interakcija i kreativnost najmlađih.

Kroz javni prostor pojavljuju se tzv. Instaworthy zone i zone za pauzu, slojeviti raznovrsni prostori koji nude mogućnosti onima koji bi da upale laptop, napune telefon, ili pak samo popiju kafu i opuste se, ističe Ivana Letić.

Deo ventilisane fasade obložen je Laminam keramičkim pločama; Foto: Mladen Jovanović

Autentičan dizajn fasade inspirisan je elementima srpskog ćilima u sinergiji sa tangramom koji je obeležje logotipa kompanije.

Fasadu čini kombinacija ventilisane i strukturalne fasade, a njen autentičan dizajn inspirisan je elementima srpskog ćilima u sinergiji sa tangramom koji je obeležje logotipa kompanije Delta Holding.

“Naša namera jeste bila da utičemo, dopunimo i unapredimo urbanu panoramu grada, a da pritom i nadogradimo našu estetiku lokalnim prepoznatljivim elementima dizajna”, napominje Letić.

Deo ventilisane fasade obložen je Laminam keramičkim pločama. Stakleni deo fasade interesantan je zbog digitalnog printa na staklu kojim su postignuti dodatni vizuelni efekti i prelazi u nameri da se fasada pod sunčevom svetlošću, zahvaljujući kombinaciji mat i sjajnih ploča različito prelama, a pod nekim uglovima praktično nestane i stopi se sa okruženjem.

Akcenat u Delta Planetu stavljen  je na različitost sadržaja; Foto: Mladen Jovanović

Konstrukcija i izazovi

Konstrukcija objekta je armirano-betonsko ramovskog tipa sa zidovima za ukrućenje. Između prizemlja i sprata nalazi se međuspratna konstrukcija koju čine prethodno napregnute armirano-betonske ploče i grede.

Ovo nije uobičajeno za objekte ove namene kao ni za ovako veliku kvadraturu, ali je po rečima autorke omogućilo da se ubrzaju radovi, i lakše postigne željena forma i oblikovanje prostora, zahvaljujući manjim dimenzijama prednapregnutih greda i ploča od klasičnih.

U zoni glavnog ulaza međuspratna konstrukcija je, praktično, okačena o krovnu konstrukciju, koju čine glavni nosač („kičma“) i sekundarni nosači („rebra“) što je predstavljalo veliki izazov za izvođenje, i bilo je potpuna novina za izvođače s obzirom da je prepust tih dimenzija retkost u regionu.

Delta Planet u Nišu otvoren je u avgustu 2021. godine

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat autorski potpisuje arhitektkinja Ivana Letić; Foto: Mladen Jovanović
Projekat autorski potpisuje arhitektkinja Ivana Letić; Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović

Faktografija

 • objekat: Delta Planet Niš
 • lokacija: Niš
 • autori: Ivana Letić, d. i. a., Delta Real Estate
 • projektant: D. A. Dizajn Arhitektura d. o. o., Beograd
 • investitor: Delta Nilion d. o. o, Beograd
 • izvođač: Tehnogradnja d. o. o., Kruševac
 • godina projektovanja: 2019.
 • godina realizacije: 2020–2021.
 • površina: 40.000 m²
 • spratnost: P+1
 • vrednost investicije: 70.000.000,00 EUR
 • fotografija: Mladen Jovanović www.archiphoto.me

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *