Ulična fasada ovog objekta je od fabrički finalno obrađenih fibrocementnih Eternit ploča; Render: GGA
Domaći projekti

U Nišu planirana zgrada atraktivne fasade i neobične osnove

Ovaj stambeno-poslovni objekat u samom centru Niša sastavljen je od dva korpusa koja su počev od prvog sprata povezana pasarelom.

Novogradnja u Nišu i Srbiji cveta. Ali, malo je objekata višeporodičnog stanovanja koji se mogu pohvaliti kvalitetnom arhitekturom. No, ovaj objekat u samom centru Niša izdvaja se po mnogo čemu.

Novoprojektovani objekat nalazi se u Nišu, u Ulici Ćirila i Metodija 25a. Njegov nesvakidašnji dizajn potpisuju Aleksandar Milojković, Isidora Đorđević i Andreja Milojković – projektanti iz niškog biroa Garage Group Architects.

Objekat je sastavljen od dva korpusa koja su počev od prvog sprata povezana pasarelom. Između korpusa se nalazi unutrašnje dvorište, koje je uređeno za odmor i relaksaciju. Spratnost objekta je Po+P+G+4(5), a nalazi se na izuzetno uskoj parceli površine 532 m2.

Ulični i dvorišni korpus povezani su pasarelom; Render: GGA

Početna ograničenja arhitekte su pretočile u glavnu prednost. Novoprojektovani objekat je postavljen na građevinsku parcelu u neprekinutom nizu. Kolski i pešački prilazi su predviđeni iz ulice Ćirila i Metodija. Ulaz u stambeni deo objekta je iz iste saobraćajnice, dok je pristup poslovnom prostoru iz unutrašnjeg dvorišta.

Parkiranje vozila je u podrumskoj etaži, dok je na delu građevinske parcele predviđeno kratkotrajno parkiranje. Idejnim rešenjem projektovano je 15 stanova i 2 poslovna prostora. Za parkiranje vozila stanara zgrade predviđeno je 15 parking mesta, dok je za poslovni prostor predviđeno 4 parking mesta.

Još savremenih projekata iz Niša:

Dva kompaktna korpusa

Namena objekta je stambeno-poslovna. Specifičnost zgrade čini horizontalna organizacija sadržaja, koja je podeljena u dva kompaktna korpusa: ulični i dvorišni. Mada interesantna u svojoj osnovi, ideja o zastakljenoj parceli otvara problem pregrevanja prostora u toku sunčanih letnjih meseci.

Atipičan stambeni sklop uticao je na organizaciju stambenih jedinica i njihovu dobru osvetljenost i provetrenost. U objektu je projektovano 15 stanova, a prateći poslovni prostor podeljen u 2 celine, kao i podzemna garaža.

Uska i dugačka parcela direktno je uticala na oblikovanja atipičnog stambenog sklopa; Crtež: GGA

Stanovi imaju ustaljenu organizaciju sa naglašenom podelom na dnevnu, noćnu i servisnu zonu aktivnosti.

Na prvom spratu su projektovana 4 stana od kojih su 2 dvosobna, 1 dvoiposoban i 1 trosoban. Svaki stan poseduje terasu. Stambene jedinice u uličnom korpusu imaju jednostranu, dok oni u dvorišnom delu imaju dvostranu orijentaciju.

Na drugom i trećem spratu su projektovana 4 stana od kojih je 1 jednoiposoban, 2 dvosobna i 1 trosoban. Stanovi imaju ustaljenu organizaciju sa naglašenom podelom na dnevnu, noćnu i servisnu zonu aktivnosti.

Na četvrtom spratu su projektovana 3 stana od kojih je 1 dvosoban i 1 trosoban, sa po 1 terasom, dok je treći luksuzan stan – četvorosobni dupleks sa 2 terase na donjem nivou, dok gornji nivo ima izlaz na ozelenjenu krovnu terasu površine oko 140 m2.

Na krovu uličnog korpusa objekta predviđena je otvorena ozelenjena krovna bašta od 140 m²; Render: GGA

Da li pratite Mapu gradilišta?

Bezgredni konstruktivni sistem

Objekat je projektovan u skeletnom konstruktivnom sistemu, sa nosećim stubovima od armiranog betona u bezgrednom sistemu. Međuspratna konstrukcija je monolitna AB ploča debljine 20 cm, livena na licu mesta.

Objekat je fundiran na temeljnu ploču od betona debljine 60 cm. Obodni podrumski zidovi projektovani su kao AB zidovi debljine d=20 cm sa odgovarajućim slojem hidroizolacije. Pregradni zidovi u podrumu su od Ytong bloka koji su  malterisani tankoslojnim malterom.

Ova zgrada u Nišu ima karakterističan podužni presek; Crtež: GGA

Pročitajte još članaka o armiranom betonu:

Ventilisana fasada od fibrocementnih ploča

Fasadni zidovi se izrađuju od termobloka Mladost Energetski Blok EB 20 STRONG, sa odgovarajućim slojem termoizolacije i slojem termomaltera. Fasadni sistem je projektovan kao ventilisana fasada i kao demit fasada.

Južna fasada objekta projektovana je kao ventilisana fasada sa završnom oblogom od fabrički finalno obrađenih fibrocementnih Eternit ploča na aluminijumskoj potkonstrukciji.

Da bi se sprečilo pregrevanje u letnjim mesecima na južnoj fasadi su projektovani i pomični paneli (zastori) izrađeni od fibrocementnih ploča.

Ostale fasade su kontaktne, od Energetskog Bloka i Knauf Insulation kamene vune.

Pročitajte još članaka o ventilisanoj fasadi:

Savremena arhitektura Niša

Aleksandar Milojković, kao profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, iznedrio je veliki broj mlađih projektanata koji danas oblikuju domaću arhitektonsku scenu. No, u njegovoj praksi i dalje se prepoznaje svežina i inovativnost u promišljanju poznatih tipologija, kao što višeporodično stanovanje u gradu to svakako jeste.

Uz par veštih poteza, stambeno-poslovni objekat u Ulici Ćirila i Metodija, u strogom centru Niša, na hrabar način razbija okoštali način promišljanja udvojene stambene zgrade kontinualnog uličnog fronta. Dva korpusa formiraju dva unutrašnja dvorišta koji stanarima daju osnovne stambene kvalitete kao što su više prostora, svetla i vazduha.

Grafički prilozi

Renderi

Render: GGA
Render: GGA
Render: GGA
Render: GGA
Render: GGA
Render: GGA

Faktografija

 • ime projekta: Stambeno-poslovni objekat u Nišu
 • tip objekta: Stambena interpolacija
 • lokacija: Ćirila i Metodija 25a, Niš
 • arhitektonski biro: Garage Group Architects
 • autori: Aleksandar Milojković, Isidora Đorđević i Andreja Milojković
 • godina projektovanja: 2022.
 • površina parcele: 532 m²
 • bruto površina: 2.180 m²
 • neto površina: 1.880 m²
 • spratnost: Po+Pr+G+4(5)
 • investitor: Projektinženjering Tim

Preporuka urednika:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Anton

  Vau..Ovo je bas zanimljivo. Garage Group jedan od nasih boljih biroa.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *