I Kuća Avala našla se među nominovanima; Foto: Miloš Martinović
Aktuelno

Tri projekta iz Srbije nominovana za Zgradu godine 2022.

U širem izboru za nagrade našli su se Radionica Šatra u Kragujevcu, stambeni objekat Mia Dorćol u Beogradu i naša Kuća godine 2020. po izboru žirija. 

U sredu, 9. februara, u šest sati ujutro po našem vremenu završava se prvi krug nominacija za prestižnu nagradu Building of The Year, koju svake godine dodeljuje renomirani arhitektonski portal ArchDaily.

Tokom faze nominovanja, svaki registrovani korisnik platforme My ArchDaily ima priliku da nominuje po jedan projekat – objavljen prvi put na ovom mediju između 1. januara 2021. i 31. decembra 2021. – u čak 15 kategorija.

Potom, pet projekata po kategoriji prelazi u finalnu fazu, nakon čega kreće novi krug glasanja, a pobednici će zvanično biti proglašeni 17. februara 2022.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Proglašenje najboljih projekata očekuje se 17. februara; Ilustracija: ArchDaily

U četiri kategorije tri projekta iz Srbije

Ono što je nama posebno zanimljivo, jeste podatak da su se među više od 4.500 nominovanih objekata iz gotovo svakog kutka sveta našla i tri projekta iz Srbije, a kojima ste mogli čitati i na našem portalu.

Radionica Šatra

U kategorijama “Kulturalna arhitektura” i “Mali projekti i instalacije” nominaciju je dobila Radionica Šatra, drveni mobilni paviljon smešten u botaničkoj bašti u Kragujevcu, koju su osmislile arhitekti Miloš Jokić, Ana Šabanović, Nikola Abramović i Luka Vujović.

„Inspirisani temom i tradicijom, želeli smo da ispitamo i razjasnimo jedan lokalni prostorni i kulturološki fenomen, koji bez sumnje u sebi sadrži elemente totalnog prostora“, naveli su u oktobru autori za naš portal.

Radionica Šatra u Kragujevcu nominovana u dve kategorije; Foto: Marko Marković

Kuća Avala

U kategoriji “House”, boje Srbije predstavlja naša Kuća godine 2021. po izboru žirija, a u pitanju je Kuća Avala koju arhitektonski potpisuju Nemanja ZimonićOgnjen Krašna, Jana Kulić i Miodrag Grbić iz biroa Ten Studio.

Kako je za Gradnja.rs svojevremeno naveo Zimonjić, ovaj nesvakidašnji objekat izveden je „dosledno originalnoj arhitektonskoj ideji uprkos ili uz dostupne resurse i načine koji odgovaraju potpuno lokalnim standardnim, a tu ne mislim samo na finansije, već i na znanje majstora, zanatlije, materijale i njihovu dostupnost na tržištu“.

Kuća Avala prema projektu Ten studija; Foto: Miloš Martinović

Mia Dorćol

Kao treći projekat iz Srbije, ovaj put u kategoriji stambenih objekata, našla se zgrada od reciklirane opeke Mia Dorćol, koju arhitektonski potpisuje beogradski studio Zabriskie.

“Najveći izazovi u projektovanju su bili usklađivanje statike, funkcionalne organizacije objekta i ritam sloga fasade, što je naročito važno kada se radi sa punom opekom, kod koje se i najmanje greške na fasadi vidno poznaju i estetski narušavaju utisak arhitektonskog izraza”, saznali smo od arhitekata iz studija Zabriskie.

Nijedna opeka na fasadi zgrade Mia Dorćol nije nova; Foto: Relja Ivanić

Glasanje do srede u 6 ujutro

Listu svih nominovanih projekata po kategorijama možete pogledati na ovom linku, a podsećamo vas da je glasanje za sačinjavanje užeg izbora od 75 projekata otvoreno do sutra u 6 časova.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ja sam pogledao kategorije i nisam nigde video ni jedan naš projekat ali projekat koji me oduševljava je Ca’n Terra House / ENSAMBLE STUDIO… dobra su ova naša tri projekta naročito kuća na avali, što više vreme prolazi sve mi se više i više dopada, a to je najbitnije u arhitekturi! fascinantna kuća!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *