Nagradu Ranko Radović dodeljuje ULUPUDS sa svojim partnerima
Dešavanja

Ovi autori osvojili su prestižnu nagradu Ranko Radović 2021.

Nemira Zagora i Dina Šamić, Remorker Arhitekti i Moderni u Beogradu dobitnici su nagrade koja nosi ime našeg slavnog profesora i arhitekte.

Kraj godine vreme za proglašenje dobitnika Nagrade Ranko Radović. Reč je o jednoj od najznačajnijih stručnih priznanja u Srbiji, koja se dodeljuje za savremeno arhitektonsko stvaralaštvo, teorijski rad i multimedijalno istraživanje. Nagradu dodeljuje ULUPUS sa svojim partnerima.

Zajednička izložba pristiglih radova je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, u Muzičkoj galeriji. Nagrade su svečano dodeljene na ceremoniji koja je održana 21. decembra 2021. godine. Tokom maja 2022. izložba se seli na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a ovo su projekti, radovi i timovi koji su proglašeni za najbolje u prethodnoj godini.

Najbolji kritičko teorijski tekst

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u Kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu), jednoglasno, je doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: dr Nermini Zagora i dr Dini Šamić za knjigu Urbane sobe Sarajeva: Transformacija javnih prostora alatima dizajna enterijera, u izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Žiri je radio u sastavu: prof. emeritus Ognjenka Finci (predsednica Žirija), prof. dr Miljana Zeković i prof. dr Zoran Đukanović.

Preporučujemo da pročitate:

Najbolje realizovano arhitektonsko delo

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u Kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo), većinom glasova, je doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Studiju Remorker Architects, zastupnici Dušica Totić Marko Korošec, za rekonstrukciju poslovne zgrade ne uglu Makedonske i Kondine ulice u Beogradu.

Žiri je radio u sastavu: Dragoljub Bakić, (predsednik Žirija), Bratislav GakovićVladimir Milenković.

Za svoj autorski rad, Romorker Arhitekti su osvojili još jedno značajno priznanja; Foto: Miloš Martinović

Preporučujemo da pročitate:

Najbolja multimedijalna prezentacija

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije), jednoglasno, je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli: Udruženju Moderni u Beogradu, Odgovorno lice: dr Snežana Zlatković, za izložbu Osmi kilometar, 17. Bijenale arhitekture u Veneciji.

Projekat Moderni u Beogradu čine: Iva Bekić, Petar Cigić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Irena Gajić, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović Snežana Zlatković.

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Mia David, scenograf i kustos (predsednica Žirija),  dr Ana Džokić, kustos i Boris Miljković, reditelj i pisac.

Paviljon Srbije na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji; Foto: MuBGD

Preporučujemo da pročitate:

Rekordno mala posećenost

Prema rečima ljudi zaposlanih u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, posećenost izložbe Nagrada Ranko Radović 2021 je na rekordno niskom nivou. Nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade, izložbu je posetilo svega desetak zainteresovanih lica – što je poražavajuće. Naime, Muzička galerija je zaključana, u njoj niko ne dežura i može se ući ukoliko vas čuvar na vaše lično insistiranje pusti.

Pravo je čudo da ULUPUDS kao udruženje sa 68 godina tradicije i preko 1.000 aktivnih članova, kao i pridruženi partneri nisu u stanju da zainteresuju stručnu i širu javnost za pitanje savremenog arhitektonskog stvaralaštva.

Da li su tradicionalni načini izlaganja arhitekture putem plakata u galerijskim prostorima prevaziđeni i publici neatraktivni – pitanje je koje se iz slučaja organizacije ove izložbe nameće. No, ono što je sigurno jeste da ULUPUDS kao udruženje zahteva jednu sveobuhvatnu regeneraciju i savremeniji pristup promociji primenjenih umetnosti i dizajna.

Fotogalerija:

Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović

Izdvojili smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *