Pozorište u Bugarskoj s natpisom „Upornost vodi do realizacije ciljeva“ Foto: Jonk
Arhitektura

Zbogom Lenjine: Knjiga o napuštenoj sovjetskoj arhitekturi

“Zbogom Lenjine” je peta Jonkova knjiga u kojoj predstavlja izbor fotografija nastalih tokom pet godine istraživanja širom Istočnog bloka.

Francuski fotograf Jonk putuje svetom tražeći napuštena mesta i arhitekturu. Do sada je posetio više od hiljadu i pet stotina njih u gotovo pedeset zemalja na četiri kontinenta. Privlače ga ona mesta na koje je uticalo samo vreme, ne i ljudske intervencije. Napukli zidovi, oljuštena boja, zarđalo gvožđe i priroda koja preuzima arhitekturu je ono što Jonka najviše zanima. Kada stekne utisak da se vreme zaustavilo, to je za njega pravo mesto na napravi fotografiju.

Nakon Jonkove knjige o spomenicima bivše Jugoslavije, ovog puta se ovaj francuski fotograf usredsredio na ostatke sovjetske arhitekture širom Istočnog bloka. Tako je nastala knjiga “Zbogom Lenjine” sa fascinantnim slikama poput derutnog pozorišta na kojem ćirilicom piše citat Lenjina: “Umetnost pripada narodu”, a tu je i fotografija strateških mapa napada na Berlin uslikanih u sedištu Sovjetskih snaga u Istočnoj Nemačkoj. Ipak, jedna od najzapaženijih fotografija je i ona na krovu zgrade u Pripjatu u zabranjenoj zoni u Černobilu sa metalnom konstrukcijom koja se završava srpom i čekićem.

Zbogom Lenjine je peta Jonkova knjiga

Jedna od najfascinantnijih fotografija je i ona na krovu zgrade u Černobilu sa metalnom konstrukcijom koja se završava srpom i čekićem.

“Zbogom Lenjine” je peta Jonkova knjiga u kojoj je predstavljen izbor fotografija realizovanih tokom 16 putovanja između 2015. i 2019. godine. Putovao je svim bivšim sovjetskim socijalističkim republikama u istočnoj Evropi, danas nezavisnim državama: Estoniji, Latviji, Litvaniji, Belorusiji, Ukrajini i Moldaviji, ali i zemljama satelitima: Istočna Nemačka, Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunija i Bugarska. Jedno poglavlje posvećeno je i Rusiji, odnosno ostacima Lenjinove ere koji su postali istoriju zemlje.

Vojna baza u Letoniji
Pozorište u Ukrajini s natpisom „Učite vojne nauke na pravi način. Lenjin“
Bazen u vojnoj bolnici u Poljskoj
Baza za podmornice u Estoniji
Fabrika u Moldaviji s natpisom „Mir u svetu“
Barake u Nemačkoj
Bolnica u Češkoj

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *