Fasada napravljena od 1.400 staklenih ploča; Foto: Tomáš Souček
Svetski projekti

Staklena kuća podignuta između istorijskih objekata za staklara

Uz obnovu okolnih kuća iz 19. veka usledila je i izgradnja modernog suseda koji svojom neutralnošću ne narušava postojeći sklad okolnih objekata.

Arhitektonski studio Ov-a Architekti iz Praga izveo je projekat sedišta staklarske kompanije Lasvit u češkom gradu Novi Bor. Imajući u vidu delatnost firme, ali i želju klijenata da se ne naruši postojeći arhitektonski koncept susedstva, uz obnovu okolnih kuća koje takođe koristi ova kompanija, izgrađena je interpolacija u vidu skeletne konstrukcije, slične forme i gabarita kao susedni objekti, koja je upotpunjena transparentnom fasadom.

Foto: Tomáš Souček

Želja klijenta bila je da se kreira sedište kompanije koje nastavlja dugu tradiciju izrade stakla.

Vlasnici kompanije Lasvit želeli su da nastave poslovanje u objektima koje su se ranije koristili kao radionice, a kroz savremeno proširenje naglase identitet brenda, piše Dezeen.

„Želja klijenta bila je da se kreira sedište kompanije koje nastavlja dugu tradiciju izrade stakla i kroz čije objekte se kombinuje staklo i svetlo kroz savremen jezik.“, rekao je arhitekta Stefan Valouch.

Foto: Tomáš Souček

Prostorni reper

Novi beli transparentni objekat svakako je jak vizuelni ali i prostorni reper koji skreće pažnju na kompaniju koja se bavi izradom ne samo arhitektonskog stakla već i dekorativne rasvete i predmeta od stakla.

Foto: Tomáš Souček

Stakleni objekat je povezan sa dva susedna renovirana objekta u kojima su smeštene kancelarije.

Stakleni objekat je povezan sa dva susedna renovirana objekta u kojima su smeštene kancelarije, a na prizemlju novog objekta nalazi se kafić i prostorija za sastanke sa bibliotekom.

Foto: Tomáš Souček

Poseban ukras prostora je betonska zasvođena tavanica.

Foto: Tomáš Souček

Reinterpretacija

Forma novog objekta kao i transparentni paneli fasade osmišljeni su kao reinterpretacija kuća iz regije Česka Lipa koje su uglavnom obložene šindrom.

Foto: Tomáš Souček

Fasada je izvedena od 1.400 staklenih ploča, a svaka ploča teška je po 7,5 kilograma.

Celokupna fasada izvedena je od 1.400 ploča koje su zakačene na čeličnu potkonstrukciju koja je zakačena za betonsku konstrukciju objekta. Svaka od ploča ima debljinu od osam milimetara i težinu od 7,5 kilograma. Ploče su razvijene u saradnji sa firmom Lasvit, sa idejom da se koriste i na drugim objektima.

Foto: Boys Play Nice

Drugi dodati objekat u formi kuće je četvorospratni objekat namenjen izlaganju i testiranju lustera i svetlosnih skulptura koje mogu težiti i do pet tona. Ovaj objekat je u potpunosti „obmotan“ crnim metalnim pločama.

Foto: Boys Play Nice

Kompanija Lasvit planira da na ovoj lokaciji izgradi još dva objekta, kako bi se u potpunosti zatvorilo dvorište i dovršio gradski blok.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *