Spektakularno zdanje u Minhenu; Rendering: UNStudio/Bauwerk
Svetski projekti

Zgrada u kojoj su važniji kvalitetni metri pre nego kvadratni metri

Prilagodljive pregrade u zgradi Van B u Minhenu omogućavaju vlasnicima stanova da u stanu od 40 kvadrata žive kao da zapravo imaju prostor od 60 kvadrata.

UNStudio isprojektovali su Bauwerk rezidencijalni kompleks Van B u Minhenu površine 15.945 m2. Prema predstavljenim prikazima koncept čine prilagodljive particije i sistemi ugradnog nameštaja koji zajedno omogućavaju promenu konfiguracije stambene jedinice. Kako autori projekta ističu vodio ih je moto „Kvalitetni metri pre nego kvadratni metri.“

Novi koncept stanovanja koji se prilagođava demografskim promenama i mnogobrojnim reorganizacijama u životu jedne porodice tokom vremena, bila je ideja vodilja pri projektovanju ove atraktivne zgrade.

Van B je „prototip modernog gradskog stanovanja“ uz visokofleksibilne stanove i zajedničke prostore.

U kreativnom kvartu Minhena gradiće novi stambeni objekat Van B koji predstavlja „prototip modernog gradskog stanovanja“ uz visokofleksibilne stanove, spoljašnje prostore i zajedničke komunalne prostore, kao i upečatljivi eksterijer, kažu arhitekte za ArchDaily.

Da ne bude samo tehnologija pametna

Osnivač i glavni arhitekta UNStudio, Ben van Berkel je izjavio da su do sada individualni prostori u našim domovima morali da postanu multifunkcionalni, služeći istovremeno kao kancelarije, teretane, dnevne ili spavaće sobe. Prema njegovim rečima, u budućnosti se moramo usmeriti na cilj da razvijamo nove životne koncepte koji udovoljavaju promenljivim zahtevima naših domova.

„Ono što Van B zaista čini posebnim i jedinstvenim je to što nudi potpuno novi oblik „pametnog“ življenja. Naše „pametno“ ne odnosi se na uobičajeni smisao tehnološke integracije, već umesto toga uključujemo reinterpretaciju ideja iz digitalnog sveta kako bi se poboljšao analogni, fizički prostor u kom živimo.“, rekao je Ben van Berkel.

Kada je 60 zapravo 40

Strategija se zapravo sastoji u stvaranju što više različitih načina za rekonfiguraciju stana, kroz prilagodljive sisteme zasnovane na pregradama i nameštaju koji vlasnicima stanova omogućavaju da u stanu od 40 kvadrata žive kao da zapravo imaju prostor od 60 kvadrata.

„Fleksibilnost leži u činjenici da svaki element može da radi u različitim konfiguracijama i da stanar može da izabere jedinstvenu konfiguraciju dodataka na osnovu kataloga od devet elemenata.“, objasnili su arhitekte iz UNStudio.

Fleksibilnost leži u činjenici da svaki element može da radi u različitim konfiguracijama.

Elementi u rasteru

Na ovaj način vlasnicima stanova je omogućeno da veoma brzo i jednostavno promene funkciju odabranog prostora i to na dnevnom nivou. Elementi su projektovani u određenom rasteru, pa su međusobno kompatibilni što omogućava da zajedno funkcionišu u istom prostoru.

Ideje fleksibilnosti

„Slične ideje su bile već viđene u arhitekturi u prošlosti, ali Van B prevazilazi tradicionalne ideje fleksibilnosti kakve poznajemo u arhitekturi. Inteligentniji je, prilagodljiviji i jednostavniji za upotrebu, a istovremeno pruža visok nivo udobnosti.“, istakao je Ben van Berkel.

Arhitekturom treba olakšati susrete, pogotovo sa onima koji su nam fizički najbliži, odnosno sa komšijama.

Takođe, velike prozorske površine i balkoni pozivaju stanare na produžetak životnih prostora na otvorenom i stvaranje jače vizuelne veze sa okolnim ulicama, drvećem, kao i stvaranje bliskije veze sa zajednicom.

Približite se komšijama

Arhitekte su istakle i da smo tokom pandemije koronavirusa shvatili koliko su društvene veze važne za naše blagostanje, te je poželjno kroz arhitekturu omogućiti i olakšati susrete, pogotovo sa onima koji su nam fizički najbliži, odnosno sa komšijama.

A fasada?

Ostaje utisak da su se arhitekte najviše bavile unutrašnjom organizacijom prostora. Međutim, to ne znači da zgrada izgleda rđavo. Naprotiv, fasada je spektakularna!

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *