Hotel u Travniku; Foto: Studio Zec
Regionalni projekti

Hotel na Plavoj vodi u Travniku / Studio Zec

Na mestu čuvene ćevabdžinice niče luksuzni hotel od oko 1.500 metara kvadratnih.

Jednu od omiljenih turističkih atrakcija u BiH, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzni hotel čiji projekat potpisuje čuveni arhitekta Amir Vuk Zec i njegov Studio Zec.

Investitor ovog projekta je porodica Hadžić iz Travnika. koja je ujedno i vlasnik ćevabdžinice Hari na čijem mestu će nići novi hotel. Objekat izgrađen krajem sedamdesetih godina, kultno mesto i okupljalište Travničana, za koje i danas starije generacije vežu lepe uspomene, doživeo je nekoliko pokušaja revitalizacije u posleratnom periodu koje nisu u potpunosti zaživele.

Foto: Studio Zec

Budućnost arhitekture je u preradama i reinkarnacijama prostora, oživljavanju zapuštenog.

Cilj investitora je, kako ističu za eKapiju, da se evociraju lepe uspomene iz prošlih vremena, ali takođe i ići u korak s vremenom. Takođe, cilj je ponuditi spoj tradicije i današnjice i to upravo na mestu gde se prožima sva aroma Travnika, grada sa jedinstvenom kulturno-istorijskom baštinom i raskošnim prirodnim lepotama.

– Stari projekat je bila aluzija na staru gradnju. Budućnost arhitekture je u preradama i reinkarnacijama prostora, oživljavanju zapuštenog. Plava voda je biser BiH, vreme je da joj vratimo pravi sjaj i da se konačno pomaknemo od one tipične industrijske turističke ponude. Niz vodu ćemo pustiti niz travničkih kuća i neka onda Plava voda poteče kroz svoju mahalu – kazao je Zec o projektu hotela.

Sadašnje stanje

Spa i velnes

Hotel od oko 1.500 metara kvadratnih odisaće tradicijom, luksuzom i elegancijom, a raspolagaće, između ostalog, sa 28 soba sa balkonima, klubom za druženje, fitnes salom, multifunkcionalnom dvoranom, slatkim kutkom u kojem će gosti imati priliku da probaju najpoznatije tradicionalne bosanske kolače, kao i prodajnom galerijom. Na trećem spratu, u potkrovlju će biti smešten spa i velnes cetar i bazen, kao i terasa za sunčanje.

Foto: Studio Zec

Redizajn se zasniva na korišćenju i modernoj reinterpretaciji tradicionalnih travničkih elemenata.

Koncept redizajna postojećeg objekta zasniva se na korišćenju i modernoj reinterpretaciji tradicionalnih travničkih elemenata. Stare razglednice sa ovog lokaliteta svedoče o postojanju nekoliko objekata sa tipičnim kosim krovovima. Travničke tradicionalne kuće karakteriše struktura sačinjena od prizemlja, jednog ili dva sprata sa nizom prozora i crnog krova velikog nagiba na kraju. Etaža sprata će dobiti niz prozora i verandi od drvene konstrukcije, a sve to se prekriva nizom travničkih krovova velikog nagiba prekrivenih šindrom.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *