Fotografije: Lotus Architecti
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Vila AltaVista kod Opatije / Lotus Architecti

Ova kaskadna vila s bazenom na Jadranskom moru pravi je „hotel u malom“.

U Kvarnerskom zalivu, u neposrednoj blizini Opatije, smestilo se jedno velelepno arhitektonsko zdanje koje pleni pažnju prolaznika. Reč je o vili AltaVista, odnosno projektu kojeg potpisuje arhitektica Maja Bručić iz Lotus Architecti. Objekat je kaskadno oblikovan u savremenom stilu i potpuno je bele boje tako da je u odličnom kontrastu sa zelenilom koje se nalazi u njegovoj pozadini.

Ovaj objekat zapravo se nalazi u Ičićima, malom mestu smeštenom u podnožju planine Učke. Spoj planinskog krajolika, okružujućeg zelenila i sasvim posebnog terena u padu, koji je arhitektonski plan na kraju i pratio, doveo je do vile koja doista izgleda ikonično.

Uska parcela s visinskom razlikom od čak 23 metra bila je veliki projektantski izazov.

Projekt je bio prilično kompleksan. Kuća je sagrađena na uskoj parceli, a na nekim delovima se moglo ići samo između tri i pet metara širine. Uz to, parcela koja je u potpunosti u padu od pristupne saobraćajnice prema ostatku parcele s visinskom razlikom od čak 23 metra označila je striktni koncept kojeg se trebalo pridržavati. Ali, na kraju su svi napori višestruko isplatili, a vila je dobila planiranu kategorizaciju od pet zvezdica, koju u Hrvatskoj imaju tek poneki objekti, kaže Maja Bručić za Buro 24/7.

Pogled na more kao imperativ

Vila AltaVista danas služi ugostiteljski objekat dostupan za najam. Na najnižem spratu smešteni su vinski podrum, bazen, wellness zona i prostor sa stolom za bilijar, a niže ispred kuće se nalazi i prostor za sunčanju. Uz to, od jeseni će biti dostupan i teren za minigolf.

Objekat je kaskadno oblikovan i potpuno je bele boje tako da je u odličnom kontrastu sa zelenilom koje se nalazi u njegovoj pozadini.

Na spratu su smeštene tri luksuzno uređene spavaće sobe s pripadajućim kupatilima, veličine preko 20 kvadrata i sjajnim pogledom na more – naravno, ova je stavka bila presudna pri projektovanju.

Međutim, najimpozantnija je svakako terasa na krovu, koja predstavlja zonu za opuštanje i s koje se prostire fantastičan pogled na more i okolinu.

Pogledajte celu fotogaleriju:

Fotografije: Lotus Architecti
Fotografije: Lotus Architecti
Fotografije: Lotus Architecti
Fotografije: Lotus Architecti

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *