60 spratova čiste elegancije… i pasivnosti; Foto: Henson Developments
Zelena gradnja

Ovako će izgledati najviši PASIVNI soliter na svetu

Kula od 60 spratova ne izgleda kao da je sputana bilo kakvim strogim standardima energetske efikasnosti. Baš naprotiv!

Kanadska kompanija Henson Developments najavila je izgradnju najviše pasivne kule na svetu koja će se graditi u Vankuveru. Soliter od 60 spratova cilja na sertifikat Passive House, međutim projektanti i investitor su otišli korak dalje pa se ovaj objekat gradi i po strožijim kriterijumima nego što zahteva pomenuti standard.

Kako piše Vancouver Courier, Tom Wright iz britanskog biroa WKK Architects je autor kule, dok IBI Group iz Vankuvera stavlja potpis na celokupan projekat. Početni renderi pokazuju talasastu strukturu sa velikim javnim prostorima u centralnom delu kule duž spratova. Sa svojom pozicijom u West Endu ova zgrada će biti i jedna od najviših kula u komšiluku.

Talasasta struktura koja mami poglede; Foto: Henson Developments

Postoji određeni izgled koji se rađa iz Passive house standarda. Mi smo želeli da to promenimo!

Kako kaže Rick Gregory, potpredsednik u Henson Developments, „Postoji određeni izgled koji se rađa iz Passive house standarda, a mi želimo to da promenimo kako bismo napravili nešto što će biti atraktivnije i inspirisati druge da urade slično.“

Sertifikat Passive House je međunarodni standard za energetsku efikasnost koji ima za cilj izgradnju zgrada koje su dobro izolovane i ventilisane kako bi one trošile manje energije.

Gradske vlasti razmatraju aplikaciju za izgradnju ove zgrade, nakon čega će projekat ići na javni uvid. Ako to sve prođe kako treba, ova zgrada bi mogla da krasi panoramu Vankuvera već od 2022. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *