Zelena gradnja

Najodrživija zgrada na svetu troši za trećinu manju struje od konkurencije

Fosterova zgrada novog Blumbergovog sedišta u Londonu dobila je ocenu 98,5 po rejtingu BREEAM — što je najviša ocena ikada!

Novo centrala Blumberga u Londonu izvedena je tako da zaposleni imaju šta da pišu i na temu njihovog radnog mesta. Naime, ovaj objekat, u kojem sede novinari, finansijski analitičari i bankarski eksperti, izveden je prema projektu renomirane arhitektonske firme Foster + Partners i to tako da ima smanjenu potrošnju vode za 73%, a električne energije za 35% u odnosu na potrošnju standardnih poslovnih zgrada, piše Inhabitat.

U plafonske panele ugrađeno je pola miliona LED svetiljki koje koriste 40% manje energije od klasičnih neonki.

 

Inovativne tehnologije, koje pomažu održivosti objekta, integrisane su vidno i u samu konstrukciju objekta, uključujući i zanimljive višenamenske plafonske panele, kao i bronzane brisoleje na fasadi.

Verovatno najzanimljiviji sistem u objektu jesu 4.000 integrisanih plafonskih panela kombinovane funkcije na polju hlađenja, grejanja, rasvete i zvuka. U njih je ugrađeno pola miliona LED svetiljki koje koriste 40% manje energije od klasičnih neonki koje se uobičajene u poslovnim prostorima.

Ništa manje nije interesantna ni fasada koja je izvedena sa 117 masivnih bronzanih brisoleja koji se pomeraju u zavisnosti od položaja Sunca tako da omogućavaju prirodnu ventilaciju objekta, a ujedno i prave hladovinu u unutrašnjosti.

Ne baca se ni voda iz toaleta

Tokom šestogodišnje izgradnje objekta postignuto je da nivo recikliranja otpada bude 95%. Praktično, skoro svom otpadu je nađena nova namena.

Kombinovana toplotna i električna centrala generiše toplotu i električnu snagu kroz jedan sistem tako da je ušteda na godišnjem nivou između 500 i 700 tona ugljen dioksida.

Da ništa nije ostavljeno slučaju, govori i podatak da su ugrađeni i sistemi za prikupljanje kišnice i kao i za prikupljanje otpadnih voda za toaleta koja se pročišćava i vraća u sistem kao tehnička voda.

Unutar prostora protežu se velike vertikalne bašte koje oplemenjuju prostor ali i čine vazduh u unutrašnjosti prijatnijim.

Krov prekriven solarnim panelima takođe doprinosi pozitivnom energetskom bilansu ove impresivne zgrade.

Nova Blumbergova zgrada u Londonu samo je jedna od 34 objekta ovog medijsko finansijskog giganta širom sveta sa prestižnim LEED ili BREEAM sertifikatima

Foto: Foster + Partners

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *