Zakon stupa na snagu u julu 2023. godine; Foto: Jay Black (Unsplash)
Zelena gradnja

Pala odluka: Svi veliki parkinzi u Francuskoj biće prekriveni solarnim panelima

Parkirališta s kapacitetom između 80 i 400 mesta moraće da instaliraju nadstrešnice u roku od 5 godina, dok će ona sa više od 400 imati rok od dve godine manje.

Francuski Senat odobrio je zakon kojim se zahteva da sva nova i postojeća parkirališta sa 80 ili više parking mesta moraju biti natkrivena fotonaponskim uređajima koji pokrivaju najmanje polovinu njihove površine.

Očekuje se da će u narednih šest godina svi postojeći parkinzi u Francuskoj, uz sve nove koji budu nastajali, sa svojim solarnim nadstrešnicama generisati energiju ekvivalentu deset nuklearnih reaktora.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zakonom su obuhvaćena sva parkirališta sa 80 ili više parking mesta; Foto: Fer Troulik (Unsplash)

Masovno ubrzanje razvoja obnovljive energije

Očekuje se da će ova intervencija na kraju doneti oko 11 gigavata kapaciteta obnovljive energije, uz dodatnu prednost zaštite automobila i pešaka od sunca i nepovoljnih vremenskih uslova, piše Dezeen.

Zakon je izglasan nakon što je predsednik Emanuel Makron rekao da ima za cilj „masovno ubrzanje“ francuskog razvoja obnovljive energije, sa planovima za desetostruko povećanje solarnog kapaciteta do 2050. godine.

Parkirališta sa više od 400 mesta imaće samo tri godine da instaliraju nadstrešnice i tako ispoštuju zakon.

Kada zakon stupi na snagu u julu 2023. godine, parkirališta sa kapacitetom između 80 i 400 parking mesta moraće da instaliraju nadstrešnice u roku od pet godina, dok će ona sa više od 400 mesta imati samo tri godine da ispoštuju zakon.

Nacrt zakona tek treba da pregleda i finalizuje nacionalna skupština, ali u ovom sadašnjem obliku izuzeta bi bila samo parkirališta koja su namenjena teškim teretnim vozilima i ona koja su postavljena pored objekata ili lokacija „izvanrednog“ nasleđa.

Francuska planira desetostruko povećanje solarnog kapaciteta do 2050. godine; Foto: Biel Morro (Unsplash)

Diznilend već pokrio 11.200 parking mesta

Solarni parkinzi već postoje u ovoj zemlji i opslužuju velike komercijalne lokacije širom Francuske, počev od supermarketa i tržnih centara pa do tematskog parka Diznilend u Parizu, gde je prvi deo fotonaponske nadstrešnice koja pokriva 11.200 parking mesta počeo sa radom u aprilu.

Postavljanjem solarnih farmi na već razvijenu lokaciju, ova strategija ima za cilj da reši jedan od najvećih izazova koji trenutno stoji na putu širokog usvajanja solarne energije, gde su potrebne ogromne količine zemljišta za smeštaj panela i koje sve više zadiru u obradivo poljoprivredno zemljište.

Agrovoltaična farma u Koloradu, SAD; Foto: Thomas Hickey

Francuska pronalazi razne načine da solarne panele postavi na već izgrađenim parcelama.

Francuska silno teži da ispuni svoje net-zero ciljeve i smanji svoje oslanjanje na rusku naftu i gas, te zemlja pronalazi razne načine da solarne panele postavi na već izgrađenim parcelama, kao što su železničke stanice ili neiskorišćeno zemljište pored auto-puteva.

Tako su solarne farme dvostruke namene – koje ispunjavaju više funkcija, a ne samo zauzimaju praznu parcelu – još jedno rešenje koje postaje sve popularnije.

Pored trenutnog rešenja sa parkinzima, tako se javljaju i rešenja sa agrovoltaičnim farmama, pokazujući da usevi i fotonaponski paneli mogu da „cvetaju“ na istoj parceli, a tu su i plutajući solarni paneli na rezervoarima koji mogu da spreče i isparavanje u sve toplijoj klimi.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *