Google Bay View Kampus u Silikonskoj dolini; Foto: © Iwan Baan
Svetski projekti

Google Bay View – Kampus budućnosti sa 50.000 solarnih panela

Nadstrešnica primenjena na svim zgradama rezultat je napora da se postigne najfunkcionalnije, energetski najefikasnije i najekonomičnije građevinsko rešenje.

Dizajniran od strane arhitektonskih firmi Bjarke Ingels Group (BIG) i Heatherwick Studio u bliskoj saradnji sa Guglom, Bay View je prvi kampus ove kompanije sa misijom da funkcioniše pomoću energije bez ugljenika, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji do 2030. godine.

Smešten na lokaciji od 17 hektara u Silikonskoj dolini, Google Bay View kampus, koji se sastoji od tri zgrade, ima ukupno 335.280 kvadratnih metara – uključujući osam hektara otvorenog prostora, dve zgrade namenjene za rad, salu za hiljadu ljudi i 240 kratkoročnih smeštajnih jedinica za zaposlene.

Sve tri zgrade su izgrađene kao lagane strukture nadstrešnica optimizovanih za unutrašnju dnevnu svetlost, poglede, saradnju, iskustva i aktivnosti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kampus zauzima 335.280 kvadratnih metara; Foto: © Iwan Baan

Inovacija, priroda i zajednica

Usidren u tri teme koje je definisao Gugl na početku projekta – inovacija, priroda i zajednica – dizajn je vođen fleksibilnošću i korisničkim iskustvom koje pospešuje saradnju i zajedničko stvaranje.

Timski prostori smešteni su na gornjem nivou, a prostori za okupljanje su ispod, odvajajući tako fokus i oblasti za saradnju, a istovremeno omogućavajući lak pristup na oba nivoa, objasnile su arhitekte za ArchDaily.

Dizajn BIG-a i Heatherwick Studija bio je vođen fleksibilnošću; Foto: © Iwan Baan

Dvorišta podstiču fiziološke prednosti fizičkog kretanja, kružeći između nivoa i različitih načina rada.

Zgrade Bay Viewa podeljene su na samo dva sprata, sa radnim stolovima i timskim prostorima na gornjem nivou, i prostorima za opuštanje ispod.

Niz unutrašnjih „dvorišta“ u svim zgradama povezuje dva nivoa, dajući timovima lak pristup kafićima, čajnim kuhinjama, konferencijskim salama i kancelarijama za sastanke.

Dvorišta takođe podstiču prednosti fizičkog kretanja, kružeći između nivoa i različitih načina rada, a ujedno služe i kao reperi za orijenataciju.

Unutrašnja dvorišta povezuju dva nivoa kampusa; Foto: © Iwan Baan

Ceo radni prostor pod jednim krovom

Iznad, nadstrešnica velikog raspona sa ortogonalnim rasponima stubova omogućava da ceo radni prostor drugog nivoa bude otvoren i povezan pod jednim krovom.

Ovi radni prostori daju prioritet pristupu prirodnom svetlu i pogledima, sa smanjenim odsjajem kroz pažljivo dizajnirane prozore koji presecaju nadstrešnicu.

Radni prostori daju prioritet pristupu prirodnom svetlu i pogledima; Foto: © Iwan Baan

Sve tri zgrade imaju solarni krov posložen poput „zmajeve krljušti“ opremljen sa 50.000 srebrnih solarnih panela.

Umesto da bude segmentiran prekomernim stubovima i potpornim zidovima, strukturna inovacija krova sa nadstrešnicom omogućava otvoren radni prostor; svaka osoba ima jednak pristup pogledu kroz fasadu.

U eksterijeru, sve tri zgrade imaju prvi u svojoj vrsti solarni krov posložen poput „zmajeve krljušti“ sa 50.000 solarnih panela koji generišu ukupno skoro sedam megavata energije.

Solarni paneli generišu ukupno skoro sedam megavata energije; Foto: © Iwan Baan

Mrežasti sistem od cevastog čelika

Ova supernadstrešnica primenjena na svim zgradama rezultat je višegodišnjeg napora da se postigne najfunkcionalnije, energetski najefikasnije i najekonomičnije građevinsko rešenje: rešetka od čelika sa jednostavnim prozorima između krovnih pregrada i neprozirne krovne konstrukcije nudi najbolju akustičku kontrolu, minimizuje toplotni dobitak, smanjuje ukupno energetsko opterećenje i omogućava Guglu da prikupi maksimalnu količinu solarne fotonaponske energije na spoljašnjoj strani.

Takođe obezbeđuje dnevno svetlo u radnim prostorima u enterijeru bez preteranog odsjaja, omogućavajući svakom radnom stolu u zgradi da ima pogled na spoljašnjost i pristup dnevnom svetlu tokom većeg dela dana.

Solarni dijagram

U kampusu je instaliran najveći geotermalni sistem u SAD.

Bay View u potpunosti radi na električnu energiju, a u kampusu se nalazi najveći geotermalni sistem u SAD, za koji se procenjuje da smanjuje emisije ugljenika za skoro 50%, a vodu koja se koristi za hlađenje za 90%.

Pored toga, sistemi koje je na licu mesta izgradio Gugl prikupljaju, tretiraju i ponovo koriste sve atmosferske i otpadne vode i obezbeđuju obnavljanje staništa, zaštitu od porasta nivoa mora i pristup okolnim prirodnim lepotama kako za zaposlene u Guglu tako i za javnost.

Kampus omogućava i pristup okolnim prirodnim lepotama; Foto: © Iwan Baan

Ekološki pristup za unapređenje budućnosti

Guglova misija da pogura napredak u korist čitave industrije dovela je do nekoliko izuzetnih rešenja u radu na kampusu Bay View: korišćenje modularne konstrukcije, geotermalna energija, solarna elektrana, upotreba sive vode, i pejzaž osmišljen tako da stvara staništa za ugrožene divlje životinje.

Sve u svemu, Google Bay View kampus je stvorio novi okvir, jezik materijala i ekološki pristup koji će pomoći da se unapredi budućnost radnog mesta i izgrađenog okruženja u celini.

Na projektu je primenjeno više izuzetnih rešenja; Foto: © Iwan Baan

Grafički prilozi

Foto-galerija

Google Bay View Kampus u Silikonskoj dolini; Foto: © Iwan Baan
Google Bay View Kampus u Silikonskoj dolini; Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan
Foto: © Iwan Baan

 

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *